Felpörögtek a német szélerőművek

A német szélerőművek több áramot termeltek az idei év első kilenc hónapjában mint tavaly egész évben – derült ki a Német Energia- és Vízipari Szövetség (BDEW) által csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokból.

Január-szeptemberben 59 milliárd kilowattóra energiát állítottak elő a szárazföldön és tengeren is működő szélkerekek, szemben a tavaly 12 hónap alatt megtermelt 57,4 milliárd kilowattórával. Ez azt jelenti, hogy a szélenergia aránya egyértelműen emelkedik a német energiamixben.

Az idei év első hét hónapjában az energia 13 százaléka származott szélerőművekből, míg tavaly egész évben mindössze 9 százalékos volt a részesedése. A kiváló teljesítmény annak köszönhető, hogy az idén szeles időjárás uralkodott, emellett stabilan emelkedik a szélerőművek száma, különösen a tengerre telepítetteké. A tengeri szélkerekek termelték a szélenergia közel 8 százalékát január-szeptemberben.

Németország azt akarja elérni, hogy a megújuló energiaforrásokból állítsa elő szükségletének túlnyomó részét. A cél az, hogy 2050-re az áramfogyasztás 80 százalékát fedezzék megújuló energiaforrásokból. Jelenleg ilyen forrásokból az energiaigény egynegyedét tudják kielégíteni, alapvetően szénerőművekben állítják elő az áramot.

forrás: tozsdeforum.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.