Felszámolják a biodízelt gyártó ÖKO-LINE Kft-t Nagyigmándon

Tartozásainak felhalmozódása miatt felszámolják a Nagyigmándon működő, biodízelt gyártó ÖKO-LINE Kft-t, az üzem 25 dolgozójának felmondtak – tájékoztatta kedden az MTI-t a vállalkozás ügyvezető igazgatója.

A gazdasági válság hatására a tulajdonosok a cég értékesítéséről döntöttek. A társaságot 2009. decemberében külföldi befektető vásárolta meg, aki azt ígérte, hogy januárban folytatja a termelést és fejleszti az üzemet. Többszöri fizetési határidő módosítás ellenére a befektetés nem valósult meg, közben a tartozások felhalmozódása miatt elindult a felszámolás – tette hozzá Pálfy Márton.
Az ÖKO-LINE Kft-t 2003-ban alapították. A tulajdonosok közel négymilliárd forintot ruháztak be egy évi 25.000 tonnás biodízel-termelő üzem kialakításába. A Bábolnán lévő észterező létesítmény mellett présüzemet és logisztikai telepet építettek Nagyigmándon.
A biodízel a repce és a napraforgó magjából kinyert olaj, melyet a kőolaj-finomítással nyert gázolajhoz kevernek. Egy tonna repcemagból mintegy 350 liter biodízelt lehet előállítani. EU-direktíva írja elő, hogy az egyes tagországokban forgalmazott üzemanyagokban 2010-ben elérendő biotartalom 5,75 energetikai százalék legyen.
A biodízel a fosszilis üzemanyagoknál sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet, lassítja a globális felmelegedést, mivel gyártása során kevesebb az energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.