Félszáz elszigetelt háztartást szerelnek fel napelemrendszerrel a székelyföldi Hargita megyében

Félszáz, az áramhálózattól távol eső, elszigetelt háztartást szerelnek fel napelemrendszerrel egy norvég alapokból finanszírozott projekt keretében Hargita megyében – közölte az MTI-vel a székelyföldi megye önkormányzata.

A közlemény szerint a folyamatban lévő projekt 52 elszigetelt háztartást érint, általa 112 lakosnak biztosítják az áramellátást a hegyvidéki megyében. A 260 ezer eurós keretösszegű projekt kedvezményezettjeit az érintett polgármesteri hivatalok választották ki, olyan háztartásoknak biztosítják az alternatív energiát, melyek távol esnek az áramhálózattól. A kivitelezési szerződést tavaly novemberben írták alá, azóta az érintett háztartások többségében felszerelték a fotovoltaikus rendszereket, ezután kezdődik az üzembe helyezésük, a határidő 2023 októbere. Háztartásonként 2 kW teljesítményű rendszereket telepítenek. A napelemek által napközben termelt áramtöbbletet akkumulátorokban tárolja a rendszer, amit éjjel-nappal hasznosíthatnak a fogyasztók.

Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke rámutatott: a projekt révén méltó életkörülményeket biztosítanak az elszigetelt háztartásokban. Péli Levente, az önkormányzat pályázati irodájának vezetője elmondta, hogy a jövőben is követni fogják a hasonló pályázati lehetőségeket. A kedvezményezettek összesen 12 csík-, gyergyó- és udvarhelyszéki önkormányzathoz tartoznak, a kisebb településekhez tartozó háztartások mellett tusnádfürdői, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi elszigetelt háztartások is vannak közöttük.

Ajánlott tartalom

Fél millió forintból napelemet telepíthetünk? Igen!

A Zendure új AIO 2400 csomagja két 800 wattos napelemet, egy 800 wattos mikroinvertert, egy 2,4 kilowattórás tárolórendszert és egy menedzsmentplatformot tartalmaz.