„Feltámasztanák” a gyapjas mamutot

A tízezer éve kihalt gyapjas mamut klónozását tűzi célul orosz és dél-koreai tudósok által kötött együttműködési megállapodás.

Orosz részről Vaszilij Vasziljev, a Szaha köztársasági (jakutföldi) Északkeleti Szövetségi Egyetem rektorhelyettese, a dél-koreai Szuam biotechnológiai kutatási alapítvány részéről pedig a vitatott hírnevű Hvang Vu-Szuk őssejtkutató írta alá a dokumentumot. Hvang valóságos nemzeti hős volt mindaddig, míg 2006-ban ki nem derült róla, hogy meghamisította a klónozott humán embriókból származó őssejtvonal létrehozásáról szóló kutatási eredményeit. Így vissza kellett vonnia a Science-ben 2004-ben közreadott tanulmányát, kutatási engedélyt erre a témára azóta sem kapott. 2009-ben két év felfüggesztett börtönre ítélték, ezt azonban 2010 decemberében 18 hónapra mérsékelték.
Ugyanakkor Hvang csoportja hozta létre 2005-ben az első klónozott kutyát – az eredményeket független szakértők is megerősítették –, tavaly októberben pedig bejelentette nyolc klónozott prérifarkas születését. Dél-koreai tudósok klónoztak már szarvasmarhát, sertést, macskát, kutyákat és farkast is.

A dél-koreai őssejtkutatók most gyapjas mamut klónozását tűzték célul, miután Szibériában a globális felmelegedés következtében több állat maradványa került napvilágra. A Szuam közleménye szerint a kutatások még az idén megkezdődnek, amennyiben az oroszországi egyetem át tudja szállíttatni a mamutmaradványokat. A projektben a pekingi genomikai kutatóintézet is részt vesz. A dél-koreai alapítvány átadja technológiáját az oroszországi egyetemnek, amely a japán Kinki Egyetem kutatóival karöltve az idén elindítja a gyapjas mamut „feltámasztását” célzó programot. „A legnehezebb feladat feltámasztani a mamut sejtjeit” – hangsúlyozta Hvang In-Szung, a Szuam kutatója, aki oroszországi kollégáival közösen próbál majd ép génállományú szöveteket találni. A továbbiakban a mamut szomatikus (testi) sejtjeiből nyert maggal helyettesítik az elefántpetesejt magját, ily módon az embrió a mamut génállományát hordozza majd. A petesejtet a továbbiakban indiai elefánt méhébe ültetik be.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.