Féltonnás gombát találtak Kínában

Az eddigi legnagyobb ismert gombát fedezték fel Kínában, amelynek súlya eléri a fél tonnát – a leletről a Fungal Biology című folyóiratban jelent meg tanulmány.

Az új gigantikus taplógomba, a Fomitiporia ellipsoidea első példányát 2008-ban fedezte fel Fucsien (Fujian) tartományban Taj Jü-cseng (Yu-Cheng Dai) professzor, ám, mint a tudós megjegyezte, az sokkal kisebb volt – olvasható a BBC News hírei között. A mostani óriásra Hajnan (Hainan) tartományban egy erdőben bukkantak a tudósok. A gomba korát húszévesre becsülik. Termőteste 10,85 méteres, szélessége 82-88 centiméter, vastagsága 4,6-5,5 centiméter, súlya 400-500 kilogramm körül van. A termőtest a becslések szerint 450 millió spórát tartalmazhat. “Évelő gombáról van szó, amely egy hatalmas ledőlt fát szállt meg, így bőven jutott tápanyagokhoz” – magyarázta Taj a gomba óriás méreteit. A korábbi gombarekordert a  Rigidoporus ulmarius fajhoz tartozó taplót a londoni botanikus kertben, a Kew Gardensben fedezték fel 2003-ban.

+ képünk illusztráció!

Ajánlott tartalom

A műanyagszennyezés csökkentése érdekében reformokat javasolnak

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre - derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából, amelyben a szakemberek egy átfogó, nemzetközi műanyag-korlátozási egyezmény megkötését szorgalmazzák.