Felújítás: egy tetőablak szerepe az energiatakarékosságban

Három rétegű üveg a varázsszó? Szakszerű beépítés, de ki csinálja? Az olcsóbb már rövid távon is drágább lehet – tetőablak esetén is! Tetőtérfelújításra készül? Ne legyen a tetőablak a gyenge láncszem.


Nem is annyira az évek óta szigorodó szabályozás, sokkal inkább az energiaárak kiszámíthatatlansága következtében kerültek előtérbe az épület energiatakarékosságát szolgáló műszaki megoldások. Főleg az ún. épületburok kapcsán van ennek jelentősége, ahol pedig a nyílászárók, így pl. a tetőablakok fontos szerepet játszanak. 

Építőanyagokról vagy éppen a kivitelezés a végeredményben játszott szerepéről a gyártói és vevői elképzelések sokszor még ma is különböznek. 

Míg a magukra adó gyártók évtizedek óta az energiatakarékos és minőségi megoldásokat hangsúlyozzák, addig a vevők gyakran az olcsó építőanyagokat részesítik előnyben. Az építőanyagok drágulása, a szakemberhiány következtében ez a nézetkülönbség csak lassan látszik változni. Ami viszont már most is jól látszik: a rövid távon olcsóbb építőanyag gyakran már szintén rövid távon mégis drágának bizonyul. Például, ha nincs, aki megjavítja, vagy a helytelen beépítés következményeit helyrehozza.

Szakembert találni tetőablak javítására?

A minden területen húsba vágóan érezhető szakemberhiánynak talán egy pozitív hozadéka kellene legyen: a tartós, minőségi alapanyagok előtérbe kerülése. Logikus következtetés lenne ugyan, de az építkezések, felújítások a világpiaci alapanyagárak drasztikus emelkedése és a szakemberhiány miatti drágulás összessége éppen az ellenkező hatást váltotta ki. Keressük az olcsó, még éppen jó megoldásokat. Nem új keletű mondás téglára, tetőcserépre vagy éppen ajtóra, tetőablakra: ez ugyanolyan jó, csak olcsóbb… Ami persze közel sem igaz, bármennyire is fenntartható megoldás lenne egy magasabb minőségű ablak hosszútávú használata, mint egy olcsóbb elem viszonylag gyakori teljes cseréje. Ami viszont biztosnak látszik: egy rosszabb minőségű tetőablakhoz előbb kell szerelőt hívni. De kit?

Ma vagy holnap legyen olcsó?

Tetőablakokkal kapcsolatban több európai országban végzett célirányos felmérés alapján a szakemberek és a vásárlók elsődleges szempontjai között a könnyű szerelhetőség, a szubjektív termékminőség és az energiahatékonyság szerepelt. A fogyasztók számára fontos, hogy az ablak minősége ne a fűtési energia rovására menjen, hanem hosszú távon biztos megoldást nyújtson. Nem az ablak áránál érdemes tehát spórolni, vagy az olcsó, esetleg szakszerűtlen beépítésen, jobban fogunk örülni később a kedvezőbb fűtési számláknak. A felmérést a német központú, és saját tetőablakaihoz minőségi vasalatokat is gyártó Roto végezte. Ha ma Magyarorszgáon kinyitunk egy bármilyen nyílászárót, közel 50 % az esélye hogy abban a lövői Roto gyárban készült vasalatot találunk. Szám szerint nagyságrendileg 6,5–7,0 millió nyílászáró készült Roto vasalattal az elmúlt 10 évben Magyarországon.

László Sándor, a Roto Vasalatkereskedelmi Kft. Dél-Kelet Európai regionális vezetőjének adatai alapján Magyarországon naponta átlagosan 1-2 telefonáló kér a cégtől segítséget a nem jól működő nyílászáróhoz. „Fontos leszögezni: a javításra szoruló nyílászárók elenyésző arányban szereltek a Roto vasalataival. De ha mégis így lenne, németországi raktárunkban akár tíz évesnél is régebbi modellekhez is tartunk alkatrészt. Ez ugyanakkor visszaigazolja a Roto nemzetközi törekvését: saját érdekkörében működő szervízhálózattal bővítjük szolgáltatási palettánkat, ami tőlünk nyugatabbra már működik. Ez a Roto egyik válasza a magyar szakemberhiányra. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a meghibásodott nyílászáró továbbra sem Roto vasalattal szereltek közül kerülnek majd ki, de természetesen ettől még megjavítjuk őket.”

Hargitai Zsolt, a Roto Tetőablak üzletág magyarországi vezetője így beszél a témával kapcsolatban: „A Roto minőségi tetőablakainak minden eleme a hosszú távú, megbízható működést szolgálja. Az épület energiatakarékosságához a tudatosan kialakított és a tetőszerkezethez hőhídmentesen csatlakoztatható, beépítést könnyítő tokszerkezet nagyban hozzájárul. Tehát nem csupán a gyakran túldimenzionált üvegrétegek száma jellemzi a jó ablakot. A hosszú távú, hibamentes és könnyed működésért pedig a saját gyártású vasalatok felelősek. Nyissuk ki és ellenőrizzük, milyen márkanév szerepel a vasalaton.” – teszi hozzá a szakember, mert ha javításra szorul, akkor általában a szerkezet legkisebb eleme a vasalat működése a kérdés. – „Ha tetőablak-választásra készülünk, akkor is jusson eszünkbe: válasszunk olyat, hogy ne kelljen később szerelőt hívni.”

Felújításkor alapelvárás, amivel a Roto már évek óta számol – az új tetőablaknak méretében illeszkednie kell a régi helyére, így nem szükséges a tető komolyabb megbontásával számolni. A lakásfelújítási támogatásokat igénybe vevők akár olyan beruházásba is foghatnak, ami az otthont a tetőtér felé bővítve, új életteret hoz létre. Tetőfelújításban vagy tetőtér beépítésében gondolkodók figyelmébe ajánlott: nem csak a jó minőségű hőszigetelés a kulcsa egy takarékos tetőtérnek. De vajon milyen tényezők tesznek gazdaságossá egy tető vagy tetőtér felújítást? 

Nem csak az üvegrétegek száma a döntő

Ha párásodik a tetőablak és körülötte beázás tapasztalható, ha rossz minőségű a tetőablak és elolvad télen körülötte a hó – a megrendelő első gondolata, hogy rosszul döntött, a tetőablak nem megfelelő minőségű. Elterjedt nézet az építkezőknél, hogy a tetőablakok háromrétegű üvegezése a minőség legfontosabb és gyakran egyetlen jellemzője. A megfelelő nyílászáró, vagy éppen tetőablak kiválasztása, maga a szerkezet komplexitása okán is jóval összetettebb kérdés, mint egyszerűen egy Uw-érték megjelölése. Az építtetők egy ablak vagy tetőablak minőségének meghatározásakor gyakran és – tegyük hozzá – tévesen az üvegrétegek számát nézik, illetve vannak nyílászáró gyártók, akik csak az üveg hőátbocsátási értékét adják meg – hibásan. Pedig ebben az esetben csak a teljes szerkezetet jellemző érték lehet mérvadó, a beépítés minőségéről már nem is beszélve. 

A Comfort üveggel szerelt Roto tetőablak szerkezetek 3-rétegű üvegezéssel, billenési módtól függően immáron legalább a Uw=1,0 W/m2K értéket kínálják, amely kiemelt hőszigetelő képessége mellett, jobb hangszigetelő értékekkel és egyes modellek esetén ún. Anti-tau, párásodást akadályozó réteggel is rendelkeznek. De két rétegű üveggel se találunk rosszabb Roto tetőablakot, mint 1,1 értékűt.

Továbbra is fontos ugyan az üvegrétegek száma, de sokkal fontosabb, hogy az üvegezés és a tok szerkezete azonos minőségű és az egész ablak szakszerűen beépített legyen. A kulcs tehát a helyes kivitelezés, amelyben a Roto tetőablakok gyári előszerelése bőven segít. Ez gyorsítja a folyamatot, akár legyen szó a manapság trendi csoportos beépítésről, vagy térdfal ablakkal kombinált kialakításról. 

 

További információ: Tetőablak szakembereknek (rototetoablak.hu)

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.