Egy régi katonai lakótelepen, folyamatosan felújításra kerülnek a régi lakóépületek. Megvizsgálták az épületállományt, és a felújítás mellett döntöttek a gazdasági számítások után.

Felújítások passzívház standard szerint

Egy régi katonai lakótelepen, folyamatosan felújításra kerülnek a régi lakóépületek. Megvizsgálták az épületállományt, és a felújítás mellett döntöttek a gazdasági számítások után.

Az 50-es években épült lakóházak szerkezeteinek hőtechnikai tulajdonságai természetesen messze elmaradnak a passzívház szinttől, de még a mai előírásoknak sem felelnek meg írja a passzivhaz-magazin.hu. Ilyen régi épületeknél már kis javítással is nagy hatást lehet elérni, pláne, ha lehetőség van a passzívház elveknek megfelelő felújításra. Az itt bemutatott épület, egy németországi példa, amerikai katonák szállását biztosította a lakótelep. A 28 lakásos társasház a felújítás során többek között új nyílászárókat kapott, a szerkezetek utólagos hőszigetelése történt meg, valamint a tetőszerkezet is felújításra került. A lakások nagyon gyorsan elkeltek. Nálunk még szokatlan a lakóközösség tulajdoni megosztása. A lakók résztulajdont vásároltak, és ezen felül még 8.5- 10.5 Euro / m2 bérleti díjat fizetnek. Az épület tetején 100 m2 felületű napkollektor került elhelyezésre. A napkollektorok 30 %-ban rásegítenek a fűtésre, és 70 %- ban pedig a melegvizet állítják elő. Az ingatlan értékesítése nagyon sikeres volt, a meghirdetéstől számítva 2 hónapon belül az összes lakás elkelt. Természetesen ez nemcsak a jó energetikai értékeknek, hanem a jó elhelyezkedésnek is köszönhető. Olyan városokban, lakóövezetekben, ahol nincs már szabad telek, de kellemes a lakókörnyezet, biztos megszaporodhatnak a jövőben Magyarországon is az ilyen jellegű felújítások.

 
Nehéz a társasházaknál a felújítás abból a szempontból, ha egy lakó nem járul hozzá, akkor ez már gátat vethet az egész ház felújításának. Németországban más a szabályozás: amennyiben a lakók 50 %-a hozzájárulását adja, úgy a többi lakónak is kötelező a felújítás ráeső részének finanszírozása. Ha ezt valaki nem tudja megtenni, kötelezik az ingatlan értékesítésére. Mindenesetre Magyarországon elkezdődött, és folytatódik a panel program, és talán a különböző finanszírozási lehetőségekkel egyre több társasház is él a felújítás lehetőségével. Elég sok az ún. kockaház Magyarországon, amelyek igazán kiválóan felújíthatók, és átalakíthatók a ma is divatos kocka forma megtartásával.
Egyszerű formájú volt az 1964-ben épült lakóépület is. Egy négytagú család vásárolta meg az ingatlant, azzal a céllal, a mai kornak megfelelő épületté szeretnék átalakítani, nemcsak energetikailag, külső megjelenésében is. Passzívház komponensekkel került felújításra az épület.


Az eredeti falazatra 30 cm-es hőszigetelés került. A bővítés könnyűszerkezetes, a favázas hozzáépített rész hőszigetelése 35 cm cellulóz. A tetőbe is cellulóz hőszigetelés került, annak vastagsága 48 cm. 1 hét alatt vették le a régi tetőt, és építették meg az újat. Az új tetőszerkezet U értéke: 0.88  W/(m²K). A  tervezők mérlegelték, hogy levágják-e a homlokzatról a régi épület erkélyeit. A másik lehetőség lett volna a régi erkélylemezt alul-fölül, körbe hőszigetelni. Ez nem egyszerű feladat, hiszen a kijutást biztosítani kell.  Végül a régi, nagy energiafaló monolit vasbeton erkélylemez a termikus burkon belülre került. A hozzáépített részben a régi erkélylemez lett a galéria a nappali tere felett.

 
A felújítás során elérték a tervezők a passzívház kritériumot. Ez köszönhető annak is, hogy az egész épület alápincézett. Így a padlólemez hőszigetelése megoldható volt. 93 százalékos hatásfokú a beépített hővisszanyerős szellőzőrendszer. A fűtést pellet kazánnal oldották meg. A négytagú család a felújított épülettel nemcsak egy nagyon komfortos és minimális energiaigényű épületet kapott, a külső megjelenés is jelentősen növeli az ingatlan értékét.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.