Felújítják a Hódtó-Kis-tiszai vízrendszert

Mintegy 672 millió forintból felújítják a Hódtó-Kis-tiszai vízrendszert; a projekt első ütemében növelik a belvízi biztonságot, csökkentik a régió vízkár-érzékeny területeit, és megvalósul a terület vízkormányzó rendszerének rekonstrukciója – közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

A beruházáshoz szükséges forrást az Európai Unió és a magyar állam biztosítja. A rekonstrukciós munkák elvégzésének elsődleges célja a főcsatornák és a györpölési szivattyútelep eredeti vízszállító képességének helyreállítása, a keletkező vizek folyamatos levezetésének biztosítása, ezáltal a belvizek levonulási idejének és a belvízi kockázatoknak a csökkentése.

A tervezett beruházással az elöntések kialakulásának kockázata várhatóan mintegy 20 százalékkal csökken, a térség árvízi biztonsága nő. Emellett új monitoring állomás telepítését is tervezik a Hódtó-Kis-tiszai-csatornán érkező vizek mennyiségi és minőségi vizsgálatára. A fejlesztéssel érintett vízrendszer elemei Hódmezővásárhely térségét közvetlenül, a hódmezővásárhelyi kistérséget közvetetten érintő állami belvízelvezető művek: a Hódtó-Kis-tiszai-csatorna, a Nagyfa-Hódtói összekötőcsatorna, a györpölési előtéri csatorna és a györpölési szivattyútelep. A főcsatornákon cserjeirtást, favágási munkákat, gaztalanítást, vízinövényzet eltávolítását, kotrási munkálatokat, valamint műtárgyak helyreállítását tervezik. A györpölési szivattyútelepen az egyik gépegység rekonstrukcióját végzik majd el, emellett szükséges a régi, elavult elektromos rendszer és kapcsolószekrény felújítása, valamint az elsőrendű árvízvédelmi töltést keresztező nyomóvezeték átépítése is. A projektet 2013. március végéig kell befejezni – közölte a vízügyi igazgatóság.

Ajánlott tartalom

A fajok elterjedését előrejelző modellek megbízhatóságát értékeli a magyar kutatók új módszere

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói olyan új modellkiértékelési mérőszámokat fejlesztettek, amelyek segítségével biztosabb kép nyerhető az éghajlatváltozás természetes élővilágra kifejtett várható hatásáról. A kutatást bemutató tanulmány és a hozzá kapcsolódó szoftvercsomag a rangos Ecological Modelling folyóiratban jelent meg.