Felületekre fújható napelemet fejlesztettek

Az apró, félig áttetsző, festékkel érzékenyített panel az előzetes teszteken biztató eredményeket ért el, de természetesen még további finomításokra lesz szüksége.

Francia szakértők egy csoportja egy kicsi, félig áttetsző, festék alapú napelemet hozott létre – számol be a PV Magazine. A csupán 14 négyzetcentiméteres eszköz alapja egy benzotiadiazolos fényérzékenyítő anyag. Egyes kutatók az utóbbi időkben olyan szerves festékekkel kezdtek el kísérletezni, melyeket a napelemes rendszerekben lehet felhasználni. Bár a technológia a gyakorlatban még nem igazán életképes, egyre több olyan eredmény születik, amely közelebb visz az ilyen új generációs panelek létrehozásához. A francia szakértők is épp ezen a területen folytatnak vizsgálatokat. A SyMMES laboratórium és a CEA alternatív- és atomenergetikai bizottság csapata a RK1 jelű festék négy típusát is elkészítette az YKP-88 molekula felhasználásával. A festék hagyományos szerkezetű cellák esetében közel 9 százalékos hatékonyságot mutatott, ami ígéretes korai eredmény. A négy festék tulajdonságait ultraibolya-látható spektroszkópiás és ciklikus voltammetriás vizsgálat alá vetették. Az anyagokat a cellákban áttetsző titán-dioxid elektródákkal és különféle elektrolitokkal tesztelték, megfelelő kombinációval még 10,9 százalékos hatékonyságot is el tudtak érni.

Egy ionos, folyadék alapú elektrolitot alkalmazva a cella eredeti hatékonysága 80 százalékát tudta fenntartani 7000 órán keresztül. A kutatók utóbb a svájci Solaronix vállalattal is összeálltak, így hozva létre a csupán 14,08 négyzetcentiméteres, öt szögletes cellából álló minimodult – a parányi panel teljes felszíne 23 négyzetcentiméter. Ennél 8,73 százalékos hatékonyságot mértek, ami elsőre alacsonynak tűnhet, de egy ilyen kísérleti eszköznél kifejezetten biztatónak számít.

A szakértők szerint az YKP-88-as minimodul esztétikus, burgundi vörös árnyalatú, látható áteresztőképessége pedig 26 százalék. A csapat úgy véli, vizsgálatuk és moduljuk rávilágított, hogy az új generációs szerves festékek mekkora segítséget jelenthetnek majd a félig áttetsző fotovoltaikus cellák fejlesztésében.

 

 

Kép: SyMMES

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.