Fenntartható és futurisztikus személygépkocsik

A Royal College of Art diplomamunkái minden évben érdeklődők sokaságát vonzzák. Talán a Vehicle Design diplomamunkái örvendenek a legnagyobb sikernek, fontos megismerni, mit tartanak a jövő tervezői a fenntartható és zöld járművekről, milyen irányvonalakat jelölnének ki.

Jonathon Henshall egy futurisztikus modellt álmodott meg a környezetkímélő vezetés jegyében. Célja egy olyan autó megépítése volt, mely mind a gyártók mind a fogyasztók számára egyértelműen zöld képet sugall. A konstrukció karosszériája négy darab hajlított falemezből és szövetből áll. A szövetet gyantával vonta be, így az megfelelő védelmet nyújt a vezetőnek esős időben is. A meghajtás elektromos motorral történik. Véleménye szerint a fenntarthatóság vizsgálatakor a tervezők legfőbb feladata egy olyan main stream design  megálmodása, melyről a fogyasztóknak rögtön a környezetkímélő vezetés jut eszükbe. Diplomamunkája természetesen prezentáció, kitűzött céljainak megvalósításához további kutatások szükségesek.

Hong Yeo modellje is igazán különleges, ő a régi, 50-es évekhez kapcsolódó Lego inspirációjából dolgozott. Célját és üzenetét így fogalmazta meg:

“Őszinteség, egyszerűség és szociális felelősségvállalás. A fenntarthatóság elérése érdekében új felfogás szerint építettem meg a konstrukciót. A gyártók mostanában a legújabb technológiával tömik tele modelljeiket, ahelyett, hogy a régebbi, évtizedek óta működő és használható megoldásokat részesítenék előnyben”.

A modulokból felépülő egyszerű Lego jármű egyszerűbb gyárakban vagy akár otthon is összeállítható lenne, ezáltal is csökkentve a környezetszennyezést.

Ajánlott tartalom

Furcsa elképzeléseik vannak a környezettudatosságról a japán autómárkáknak

A Toyota vezetésével öt japán autó- és motorgyártó fogadta meg: kutatásokba kezd azért, hogy a belsőégésű motorok használata környezettudatosabb lehessen, így megtarthatók maradjanak a nettó nulla kibocsátású jövőben is.