Fenntartható Európa: százezer ember fogyasztását spórolnák meg

Több mint százötven polgármester és helyi hatósági képviselő – mindannyian Európa különböző országaiból érkeztek – mutatta be Fenntartható Energia Akciótervét az Európai Uniónak.

A rendezvényen hazánkból Rázsi Botond (Eger alpolgármestere, felszólaló), Aros János (Sárospatak polgármestere), Tisza Orsolya (NORDA) és Varga Imre (Klíma és Energetikai Iroda, Eger) vesznek részt. A ma bemutatott Akciótervek évente mindösszesen 2 500 000 MWh, megújuló energiaforrások felhasználásával előállított elektromos energia hozzájárulást nyújtanak. Ez 500 szárazföldi szélerőmű teljesítményével megegyező mennyiség. A kapcsolódó elsődleges energia megtakarítások ugyancsak elérik az 5 300 000 MWh-s küszöböt, amely így megegyezik több, mint 130 000 európai polgár egész eves elsődleges energia fogyasztásával. A mai szimbolikus átadás jelképezi azt a vezető szerepet, amelyet európai városok játszanak az EU 2020 Energia és Klíma Stratégia céljainak elérésben konkrét akciótervek formájában helyi és regionális szinten. Az érintettek figyelmüket mostantól a terveik gyakorlatba történő átültetésére összpontosítják.

Támogatás az Intelligens Energia Európa (IEE) projekteken keresztül

Összesen 189 helyi hatóság – köztük az a 153, mely ma mutatja be Fenntartható Energia Akcióterv-ét (SEAP) – már részesült a három IEE project által nyújtott segítségből. Ezek az Energy for Mayors, a City_Sec és az ENNEREG. Patrick Lambert, a Versenyképességi és Innovációs Végrehajtó Ügynökség (EACI) igazgatója elmondta: „Ezek a projektek megmutatják, mennyi mindent tudunk elérni helyi szinten a fenntartható energia akciótervezéssel. A figyelmet mostantól a tervek megvalósításra összpontosítjuk, hogy kézzelfogható hatásokat érjünk el.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.