Fenntartható jövő újrahasznosított alumíniummal 

A családi házak többsége Magyarországon az erősen egészségkárosító, környezetszennyező azbesztes palával fedett. Ennek eltávolítása, egy tetőfelújítás jelentős költségekkel jár, ami a régen várt felújítási támogatásokkal most talán megvalósítható. A költségek mellett, a veszélyes hulladéknak számító azbesztes pala elszállítása sem egyszerű. Nézzük, milyen előnyei vannak, ha újrahasznosított PREFA alumíniumtetőt választunk a pala helyére!


A jövő érdekében egyre többen döntenek amellett, hogy kevesebb műanyag hulladékot termeljenek, tömegközlekedéssel vagy elektromos autókkal közlekedjenek. Az építőipar jelentős mennyiségű hulladékot termel, de mind a gyártói, mind a vevői részről a környezetkímélő építőanyagok előnyt jelentenek. Az ökotudatos megoldások mára már mindennapjainak részévé váltak, gyártásuk során kiemelt figyelmet kap a környezetterhelés csökkentése, a fenntarthatóság. Egy tetőfelújításnál is lehet szempont a környezetünkhöz való viszony újragondolása, amiben az újrahasznosítás kulcsszerepet játszik.

A családi házak többsége még mindig egészségkárosító azbesztes palával fedett, amelyről köztudott, hogy a már beépített tetőszerkezetekben található anyag finom szemcséi a levegőben lebegve oszlanak el. Káros hatása mellett pénztárcánkat sem kíméli, ha a felújításkor keletkező törmeléket nem a megfelelő módon kezeljük – ugyanis jelentős bírságot hozhat magával a tulajdonosnak is!

Vannak más, környezettudatos megoldások!

Az építkezők és a felújítók számára manapság rengeteg környezetbarát, újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyag áll rendelkezésre. A 100%-ban újrahasznosított alumínium is ilyen, amely lehetőség egyre inkább népszerű. Az alumínium ugyanis a legértékesebb újrahasznosítható anyagok egyike, így látványosan ösztönöz is erre. Az alumínium amellett, hogy a hulladék mennyiségét csökkenti, az energia megtakarításban is szerepet játszik. Az alumínium újrahasznosításának energiaigénye is mindössze az eredeti előállítási energiaigény 5%-a. A PREFA mint az alumínium tető- és homlokzatburkolati anyagok legnagyobb európai képviselője a gyártás során nagyrészt újrahasznosított alumíniumot használ. Az anyag alacsony önsúlyának köszönhetően a szállítás is energiatakarékos és költséghatékony, és így keletkező széndioxid-kibocsátás is csekély. Ökológiai szempontból a PREFA burkolatai ideális választást jelentenek, különösen a környezetre tekintettel lévő építkezők és felújítók számára.

Csekély karbantartás és hosszú élettartam – az alumínium előnyben

Az alumínium burkolatok minősége hosszú ideig, szinte az örökkévalóságig tart, nem igényel karbantartást sem. Előnyös tulajdonságai közé tudható, hogy nem rozsdásodik, felületén oxigénnel érintkezve oxidréteg képződik, így kiváló korrózióvédelmet biztosít. Az alumíniumból készült tetők és homlokzatok sérülés esetén is ily módon maguktól regenerálódnak. Az alapanyag további erőssége, hogy az egyedülálló rögzítési mód is hosszú élettartamot eredményez: az épületburok vízzáró, az időjárás hatásai a falakon kívül maradnak, és akár -30°C-tól +80°C-ig tartósan ellenállnak a hőmérséklet ingadozásainak. A Coil-Coating gyártási folyamatot szigorú minőségellenőrzés kíséri, melynek során a lakkréteg szilárdságát, a rétegvastagságot, a festék kikeményedését, tapadását, kötését; fényességi fokot, színárnyalatot és az alakváltozási ellenállást is vizsgálják. Ez a rendkívül szigorú és körültekintő gyártechnológia a cég termékeire 40 év alapanyag és a legtöbb bevonat esetén 40 év színgaranciát előlegez. A PREFA alumínium tetőelemeinek hosszú élettartama (nincs törés, rozsdásodás vagy felfagyás) hozzájárul ahhoz, hogy ez az anyag rendkívül kedvező energiamérleget mutasson.

Felújítana? Számít a súly!

Az alumínium számtalan előnyös tulajdonságai mellett – egyszerű ás gyors beépítés, könnyű alakíthatóság és kezelhetőség – alacsony súlya teszi a tető- és homlokzatelemeket költségkímélővé, már 5o-os hajlásszögű tető esetén is – persze az előírás szerinti alszerkezettel. Ez a kis súlyból adódó előny eredményezi, hogy felújításkor akár az eredeti vagy javított ácsszerkezetre is felhelyezhetők. Azonban mindezek és a költségvetés véglegesítése előtt feltétlenül vizsgáljuk meg a tető ácsszerkezetét – javasolják a szakemberek is. Ha a szerkezet is átalakításra szorul, az alumíniumfedés kis súlya ebben is előnyt jelent, hiszen az ilyen anyaghoz készülő ácsszerkezet költsége is kedvezőbb lehet. 

A 100%-ban újrahasznosítható és környezetkímélő alumínium számos lehetőséget és inspirációt nyújt a formák területén is: egyedülálló és változatos lehet az anyag megjelenése a tetőn és a homlokzaton, építéskor és felújításkor egyaránt. 

 

További információ a PREFA oldalán.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.