Fenntartható közlekedés és Elektromos Mobilitás Napja

A fosszilis energiaforrások csökkenése és a környezetszennyezés miatt a megújuló energiák alkalmazásának egyik legaktuálisabb célterülete a fenntartható közlekedés lett. 2011. május 7-én a megújuló energia témájának vezető szakmai rendezvényén belül szervezik meg az Elektromos Mobilitás Napját is.

 „Bár több magyar vonatkozású találmány sajnálatos módon nem tud megjelenni a nemzetközi eseményen, számos újdonsággal képviselteti magát a szakma” – mondta el az OGH Hírügynökség kérdésére Varga István, a RENEXPO szakmai igazgatója. A járművek között lesz elektromos áramot termelő kerékpár, elektromos motor, a publikum megtekintheti a Tesla legújabb elektromos autóját, a Széchenyi-futam versenyzőinek innovatív járműveiről nem is szólva. A járművek mellett azonban stratégiai fontosságú a töltőállomások terjesztése, melyből többel is találkozhatunk a budapesti eseményen.

 
Az autózás, a közlekedés, a logisztika minden vívmánya mellett is számos környezetkárosító tényezővel jár együtt, nagyban hozzájárulva a levegő- és zajszennyezésért. Tudatos és felelős magatartással jelentősen csökkenthetők a káros hatások, amellyel nemcsak a saját környezetünket, hanem a jövő generációk környezetét is élhetőbbé tehetjük. A RENEXPO 2011-en kiemelt tematikai rész foglalkozik ezért a fenntartható közlekedéssel, és az ehhez kapcsolódó járművek bemutatásával.  Ezen belül speciális kísérőprogramként 2011. május 7-én kerül megrendezésre az Elektromos Mobilitás Napja (E-Mobilty Day) is.

 
„A rendezvény kiemelt látványosságai között található a Box Utca, ahol a tesztvezetésre vagy élményautózásra vágyók ki is próbálhatják a járműveket” – hívta fel az OGH Hírügynökség figyelmét Varga István, aki hozzátette: „Jelenleg az elektromos meghajtású járművek foglalják el a rendezvény központi helyét, a jövőben azonban a hidrogénmeghajtás irányába is szeretnék elmozdítani a tematikát, melyhez partnereket, kiállítókat keresünk.”
A szakemberek szerint hazánkban a közeli jövőt tekintve elsősorban az elektromos kerékpárok, motorkerékpárok elterjedése várható, mivel ezek árban is elérhetőbbek a lakosság számára. Ezt célozta meg kétoldalról is a rendezvény főszponzora, az ELMŰ, aki a rendezvényen a Fiat 500-as elektromos autója mellett elektromos biciklit illetve emberi erővel elektromos áramot termelő kerékpárt is bemutat a látogatóknak. Az elektromos áram termelésére alkalmas biciklik a „Gyűjtsük együtt az energiát” elnevezésű kampány részeként a Box Utcában kipróbálhatók is lesznek, illetve további jó hír, hogy az alternatív közlekedés támogatásáért az ELMŰ elektromos töltőállomásán szeptemberig ingyen „tankolhatnak” az elektromos járművek használói.

 
Az elektromos autók elterjedésének alapfeltétele a megfizethető elektromos töltőállomások hálózatának kiépítése Magyarországon – ezt célozza meg egy magyar gyártó, Makai Róbert, a Makor Kft. ügyvezetője. „A piac egyre jobban nyílik, a Volkswagen, Mercedes, Citroën, Mitsubishi, Tesla, Nissan és a Fiat is be szeretnék hozni az elektromos autóikat. Tervben van, hogy Zöld Szálloda címmel rendelkező hotelek előtt helyeznék el őket, a Volkswagen pedig zöld taxihálózatban is gondolkodik már. Ehhez azonban a nagyobb vidéki városokban és a fővárosban is több töltőállomásra lenne szükség. Mi a nagyobb bevásárlóközpontokat, forgalmasabb helyeket célozzuk meg ezért a hálózatkiépítéssel, ahol a megfizethető és teljesen magyar készítésű kútjainkat állítanánk fel.”

 
A kiállítók közt várható még a Suzukikat elektromos autókká átalakító TZ-ELMA megjelenése, valamint érdekes színfolt lesz a győri Széchenyi-futam versenyzőinek járművei. Az eseményen az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség is több járművel képviselteti magát. Terveik szerint kiállítanak autót és hajót, különleges koncepció- és vizsgáztatott – közúti forgalomban is használható – járműveket, továbbá dinamikus bemutatókkal is készülnek a helyszínen.  Az autók közül külön említést érdemel a Makor kiállításában a Tesla Roadster, mely a fejlesztéseknek köszönhetően már 300 km-nél hosszabb utat is teljesít egy 100%-os feltöltés után. (Ez az elektromos autók eddigi teljesítményének több mint kétszerese.) A cég ezen kívül a Vectrix elektromos motorkerékpárral is képviselteti magát, valamint saját elektromos töltőállomásukat is hozzák a szemlére.

 
Makai Róbert elmondása szerint „az elektromos motorok megbízhatóságát és népszerűségét jól mutatja, hogy Lengyelországban már a rendőrség munkáját is nagyban segíti, Németországban pedig az orvosok szolgálatában állnak elektromos autók. Az autók valószínűleg itthon is inkább a szolgáltatószektorban terjednek el hamarabb, az elektromos motor azonban az alacsony ára, és megbízhatósága, könnyű kezelhetősége miatt várhatóan hamar a lakosság kedvencévé fog válni.” Hozzá kell tenni, hogy az elektromos járművek eddig semmilyen állami támogatásban nem részesültek. Amennyiben ebben pozitív fordulat áll be, akkor várhatóan csökken a járművek ára, és még könnyebben hozzáférhetők lesznek a lakosság számára is.

 
Magyar vonatkozású találmányok sajnos nem tudnak megjelenni az idei RENEXPO-n: a várva várt magyar „csodabusz” feltalálója időközben Németországba távozott, mivel ott kapott lehetőséget a jármű gyártására és forgalmazására. A Kecskeméti Főiskola saját fejlesztésű, világdíjas autóját, a Megametert financiális okokból nem hozza el a főiskola. A jármű ugyan nem tömeggyártásra készült, hanem inkább érdekesség, de sokat mondó neve elárulja fő előnyét – 1 liter benzinnel 1941 km-t képes megtenni –, és a leginnovatívabb csapat díját nyerte el a 35. Finnországi Eco-marathon versenyen. „A jövőben további megoldásokat is be kívánunk mutatni a RENEXPO-n arra vonatkozóan, hogyan lehet a közlekedés energiaellátását még zöldebben, különböző energiaforrásokból is megoldani, azaz még jobban kizöldíteni, például a hidrogén mellett a tisztított biogáz és a biometán alkalmazásával” – zárta az OGH Hírügynökségnek adott összefoglalót Varga István, az immár hivatalosan is EU elnökségi rendezvénnyé előlépett RENEXPO szakmai igazgatója.

Ajánlott tartalom

Elektromos buszokat adtak át Zalaegerszegen

Tizenegy új elektromos autóbuszt helyeztek forgalomba szerdán Zalaegerszegen.