Fenntartható „Palántázás” a környezettudatos gyerekekért

Április 22-én, a Föld napján indul a WWF Magyarország és a Toyota közös környezeti nevelési programja, a Palánták. A WWF szakértői az elkövetkező egy évben több mint harminc iskolába látogatnak el, ahol a diákok megismerhetik, hogyan lehet fenntartható módon élni a mindennapokban.

„Sokat hallani a mondást, hogy Földünket a jövő generációitól kaptuk kölcsön, ezért kötelességünk nekik megőrizni. Ennek megvalósításához azonban az a leghasznosabb, ha megtanítjuk a jövő felnőtteinek, hogyan lehet megóvni természeti értékeinket.” – mondta el Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás Programjának projektvezetője.

E gondolat szellemében egy igazán szimbolikus napon, április 22-én, a Föld napján indítja el a WWF Magyarország és a Toyota közös környezeti nevelési programját, a Palántákat. Az oktatás célja, hogy a fiatalok minél korábban megismerjék és megértsék a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéseket, és megszerzett tudásukat hasznosan alkalmazzák a mindennapokban.

A WWF Magyarország szakértői az egy évig tartó program folyamán több mint 30 fővárosi és vidéki iskolába látogatnak el, ahol egy-egy hetedikes vagy nyolcadikos osztály vesz majd részt a 3 tanórából álló oktatáson. Az tanórák fő témái a fenntartható fogyasztás, a mobilitás és a zöld otthon lesznek. A gyerekek először a mindennapi élet környezeti vonatkozásaival ismerkednek meg. Megtanulják, hogy amit megveszünk, megeszünk vagy használunk, az ökológiai lábnyommal bír, energiát használ fel és hulladékot termel. Ezt követően az oktatás az utazás, a nyersanyagok és az energia áramlásának témakörével foglalkozik, így a diákok a közlekedés fenntarthatóságáról is új ismereteket szerezhetnek. Végül a gyerekek a WWF szakértőivel együtt vonják le a tanulságokat, hogy együtt keressék meg a tanultak kapcsolódását a mindennapokhoz. A cél, hogy diákok maguktól jöjjenek rá, mi mindent tehetnek a fenntarthatóságért saját otthonukban.

„A Toyota és a WWF is kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyerekek ne száraz tananyagként ismerkedjenek a kérdéssel, hanem játékos, párbeszédes, az egyéni gondolkodásra épülő formában sajátítsák el, mit is jelent a fenntarthatóság. Az órai munkákban nagy hangsúlyt fektetünk a csoportos munkára és a játékos bemutatóeszközök használatára.” – hangsúlyozta Varga Péter, a Toyota PR és marketingkommunikációs vezetője, a program egyik ötletgazdája.

A szervezők a gyerekek környezeti nevelésébe a szülőket is szeretnék bevonni, ezért az év folyamán két iskolában udvar-szépítő napokat is hirdetnek majd. Az összefogás jegyében a diákokon kívül szülők és a helyi közösségek is részt vehetnek az akcióban, hogy együttes erővel tegyék zöldebbé, fenntarthatóbbá a környezetüket.

A Palánták programban résztvevő osztályok alkotói versenyen indulhatnak: a legkreatívabb, legelhivatottabb csapat egy Állatkerti látogatást nyer, amely során a WWF szakértőinek segítségével ismerkednek majd meg azokkal az állatokkal, amelyek miatt igazán érdemes megóvni a bolygót.

A tanórák anyaga és a bemutatóeszközök leírása szabadon elérhető a WWF Magyarország weboldalán, így az érdeklődő iskolák és oktatók maguk is kinevelhetik saját Palántáikat.

Ajánlott tartalom

A veszélyeztetett brazilfenyőket bemutató tárlat nyílik

A veszélyeztetett brazilfenyőket bemutató kiállítás nyílik hétfőn, a Föld napján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában a brazil nagykövetséggel együttműködésben.