Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.


Az építőiparban tapasztalható kereslet-visszaesés ellenére, a 30 éve Magyarországon működő, 2023-ban 2,5 mrd Ft nettó árbevételt elérő MEVA Zsalurendszerek Zrt. most elkészült zöldmezős beruházása kiemelt jelentőségű a cég életben. Ezzel ugyanis lehetővé vált, hogy regionális logisztikai központként működve az üzem csúcsidőben akár nyugat-európai kivitelezések minőségi beszállítója legyen, azaz meginduljon az építőipari szolgáltatásexport.

A magyar leányvállalat vezérigazgatója, Botta D. Mihály szerint azonban legalább ennyire fontos volt, hogy az üzem tervezése, kivitelezése és természetesen működése is a vállalat nemzetközileg követett, a fenntarthatósági elveket messzemenőkig figyelembe vevő filozófiájának felel meg. E gondolkodásmód egyik pillére a közel 20 éve szabadalmaztatott, és azóta is piacvezetőként kínált, számtalanszor újrahasznosítható, környezetbarát műanyag zsaluhéj.A regionális szolgáltatási központként működő új telephely minden részletét úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással, a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal működve, a fenntarthatósági elveket messzemenőkig figyelembe véve mutassunk példát a magyar gazdaságban.” – tette hozzá a szakember. 

Az építést és működést is a fenntarthatóság elvei hatják át

A mintegy nettó 3 milliárd forintnyi beruházással létrejött telephelynek mind a kialakítása, mind pedig az üzemeltetése energiatakarékos és jövőbe mutató. A beruházásra jellemző, hogy a 25 000 m2 területen felépült cégközpont 3000 m2-es területű csarnokában kaptak helyet az irodák és egy 400 m2, oktatásokra is alkalmas bemutatótér, a lakatosüzem, a kisalkatrész raktár és az 1400 m2-es mosócsarnok. A kiszolgálás rugalmasságát a 18 000 m2-es térkövezett tárolótér segíti.

Az irodák mennyezethűtéssel és –fűtéssel, valamint padlófűtéssel ellátottak. Különleges, ritkán alkalmazott megoldás, hogy a csarnokterekbe is padlófűtést telepítettek. A hűtési-fűtési energiát talajszondák és víz-víz hőszivattyú rendszerek biztosítják. Az épületbe a legkorszerűbb led világítóberendezések és energia-visszanyerős levegőkeringtető rendszerek épültek be az elektromos energia felhasználásának minimalizálása érdekében.

A tárolóterület kialakításánál szempont volt a tehergépjárművek optimális útvezetése körforgalom, ún. egyirányú rendszerben. A károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében hamarosan a belső égésű homlokvillás targoncák elektromos targoncára történő cseréje következik. Az ehhez szükséges energia- felhasználás kézben tartását segíti majd a közeljövőben a teljes tetőfelület napelemekkel történő fedése, amihez a jelentős teljesítményű energiatárolók is kapcsolódnak majd.

Csúcstechnológia szolgálja a szolgáltatás exportot

A zsaluiparban egyedül Meva új központjában alkalmazott zsalutisztítási technológia Európában a legmodernebb számít. Mindössze néhány példány működik a világon az üzembe beépülő a Meva keretes zsalurendszereinél alkalmazott műanyag kompozit zsalutábla polírozására alkalmas, teljesen automata csiszolóberendezésből is. Hamarosan megkezdi működését a teljes mértékben automatizált, emberi erőt nem igénylő mosóautomata, amely szintén az innováció része. A berendezések energiaellátását a 3×1000 Amper áramerősség kiszolgálására alkalmas transzformátor állomás biztosítja majd. A mosócsarnok kialakításakor már a tervezésnél szempont volt a mosáskor keletkező víz tisztításának és újrahasznosításának biztonságos megoldása. 

Az itt alkalmazott technológia számtalan részletében fejlődött a korábbi telephely lehetőségeihez képest: a zsalutáblák felületének javítása egy 40 m hosszú görgősoron történik, amelynek fő egysége az 1350 bar-os nagynyomású mosó, ami sokkal hatékonyabban távolít el minden ráégett betonréteget a zsaluzatokról. 

 „Annak érdekében, hogy a saját bérleti parkunk és az ügyfelek saját zsalueszközeinek vonatkozásában még gyorsabban vállalhassuk a javításokat, a lakatos csarnokban egy, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kombinált (acél/alu) részecske elszívórendszer mellett 4 db híddaru és összesen 6, célszerszámokkal felszerelt lakatosállás várja a megrendelőket.”- mondta a vezérigazgató.

A beruházásnak köszönhetően jelentősen nőtt a tisztítási-  és javítási kapacitás, ami műszakonként már most eléri a 350 m2-t. A próbaüzemet követően a szerkezetépítő cégek körében egyre népszerűbb szolgáltatás egyidőben még többek számára válik elérhetővé.

Helyszíni oktatás a szerkezetépítőknek és a jövő szakemberinek

A telephely fontos része a korszerű oktatóteremmel felszerelt a 400 m2-es bemutató csarnok, ahol ezentúl házon belül valósulhatnak meg a szakemberek körében népszerű továbbképzések. Ide várják az oktatási intézmények tanulóit, a jövő szakembereit és természetesen a szerkezetépítő cégek munkatársait is, akik a legkorszerűbb zsaluk alkalmazásának lehetőségeit, és a látszóbeton felületeknél egyre gyakrabban alkalmazott műanyag zsaluhéj hegesztési és polírozási fogásait ismerhetik meg.

 

Nézzen szét az épületek között, amelyek az innovatív Meva zsalukkal épültek.

Ajánlott tartalom

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés éve

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés kiemelkedő éve: a kormány 160 milliárd forinttal támogatja azokat a beruházásokat, amelyekben új alállomások épülnek, folytatódik a meglévők bővítése és távvezeték-fejlesztések is megvalósulnak - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a MAVIR kerepesi alállomásának bővítési záróünnepségén.