Fenntarthatósági alprogram indult az Országos Vállalkozói Mentorprogramban

A Vállalkozz fenntarthatóan! című programot Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója és tiszteletbeli elnöke indította el.

Hangsúlyozta, a környezettudatos szemléletmód, a vállalkozások működésének zöldítése ma már a kkv-szektor számára is nélkülözhetetlen. Jelezte, hogy a 2013-ban elfogadott fenntartható fejlődés nemzeti stratégiában minden gazdasági szereplőnek vannak feladatai, a kkv-knak is. Megjegyezte, hogy a hazai környezetvédelmi szabályozások és jogszabályok a világ élmezőnyében vannak, ezek végrehajtásában próbálnak segíteni a mentorprogrammal, “mert nem mindegy, milyen bolygót hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra”. Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy nem kizsákmányolással, hanem intenzív, környezettudatos fejlesztéssel lehetséges a fenntartható fejlődés megvalósítása. Ehhez új szemléletre van szükség, amiben mindenkinek megvan a felelőssége, így a vállalkozóknak is.

Mezősi Balázs, az MKIK szakmai vezetője elmondta, hogy a fenntarthatósági vállalkozói szemléletformálás program mentorvállalatok és szakértők tudására építve, ingyenesen, minimális adminisztráció mellett nyújt tananyagokat, mentorálást és céglátogatási lehetőséget a kkv-k számára, melynek keretében tudást és tapasztalatokat szerezhetnek, fenntarthatósági akciótervet készíthetnek. Kiemelte, hogy a programban való részvétellel értékes Ginop Plusz többletpontok szerezhetők. A program júniusban indul, a jelentkezés folyamatos – tette hozzá. A sajtóanyag szerint a fenntarthatósági vállalkozói szemléletformálás elsődleges célja, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat arra ösztönözze, hogy mindennapi működésükbe integrálják a fenntarthatósági szempontokat. A most induló program keretein belül e cél elérését tematikus mentorálás, egy kifejezetten a kkv-szektor számára készült, ingyenes e-könyvként elérhető Fenntarthatósági kézikönyv, céglátogatási lehetőségek, valamint szakmai tanácsadók, illetve egy tapasztalt vállalkozókból álló mentorhálózat, valamint a résztvevők egymás közti tudásmegosztása is elősegíti.

A fél éven át tartó program során többek között olyan tématerületeken bővíthetik ismereteiket a jelentkezők, mint a környezettudatos működés gazdasági előnyei, a környezeti fenntarthatóság, a különböző minősítések, tanúsítványok és azok előnyei, integrálása, költségei, valamint az uniós és hazai stratégiák, szabályozások.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.