Fenntarthatósági jó gyakorlatait osztotta meg egymással 9 magyar egyetem a Corvinuson

Első fórumát a Budapesti Corvinus Egyetemen tartotta meg a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja elnevezésű egyetemközi együttműködés szerdán, 9 intézmény képviselőinek részvételével.

Szabadulószoba az ENSZ fenntarthatósági céljai mentén a BGE-n, ökotérképezés a MATE egyetemi campusán, hulladékgyűjtő úszómű a Dunán a BME-től, kerékpáros kilométergyűjtő program a PTE-n, zöld hét a klímatudatosságért az Eszterházyn, közösségi bevonás a fenntarthatóbb működésért a Corvinuson, hulladékcsökkentő kampány a Metropolitanen, nemzetközi online fenntarthatósági kurzus az SZTE-n – az egyetemek ezeket a jó gyakorlataikat mutatták be egymásnak január 24-én a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Hagyományteremtő céllal hívtuk életre ezt a találkozót, amelyet az együttműködés keretében, mindig egy-egy partner szervezésében szeretnénk továbbvinni. A jó gyakorlatok megosztása, a rendszeres tapasztalatcsere lehetőséget ad arra, hogy az egyetemek közös erőfeszítéssel interdiszciplináris, tudományterületeken átívelő, stabil együttműködéseket hozzanak létre a fenntarthatóság előmozdítására – mondta Zsóka Ágnes professzor, a Corvinus akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettese, az etika, a felelősségvállalás és a fenntarthatóság kezdeményezéseinek egyetemi szintű összehangolására létrejött Corvinus ERS Hub szervezeti felelőse.

Az esemény a tavaly szeptemberben megalakult, 14 szervezetet tömörítő Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja elnevezésű egyetemközi együttműködés első fóruma volt. A Corvinus mellett ezúttal a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem a platform tagjaként, a Széchenyi István Egyetem pedig érdeklődőként vett részt.

A fórum közös tapasztalata volt, hogy projekteken keresztül már a legtöbb egyetemen megjelent a fenntarthatóság, és egyre több helyen érvényesül az egyetemi stratégiában és a szervezeti működésben is. A résztvevők hangsúlyozták: a legfontosabb szempontok – a klímaváltozás elleni küzdelem és az ökológiai válság megoldása – mellett a fenntarthatósági törekvések versenyelőnyt is jelenthetnek a magyar egyetemek számára. Az esemény házigazdája a rektorhelyettes mellett Ásványi Katalin, a Corvinus Egyetem Fenntarthatósági Menedzsment és Környezetgazdaságtan tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a rendezvényt szervező ERS Hub Irányító Testületének elnöke volt. A közös gondolkodást Köves Alexandra, a Corvinus Egyetem Döntéselmélet Tanszékének docense moderálta.

A Budapesti Corvinus Egyetemről A Budapesti Corvinus Egyetem Magyarország vezető egyeteme a gazdasági és társadalomtudományi képzések területén. A Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány által fenntartott Corvinus középtávú célkitűzése, hogy az említett területeken ne csak országosan, de Közép-Európában is a legjobb felsőoktatási intézménnyé váljon. A Corvinus Egyetemen jelenleg csaknem 11 000 hallgató tanul, köztük 2000-en külföldi diákok. Az intézmény világszerte több mint 200 partneregyetemmel ápol szoros kapcsolatot. A Corvinus rendszeresen ér el előkelő helyezést a nemzetközi felsőoktatási rangsorban, Gazdálkodási és menedzsment képzésével a régió első helyezettje lett az Eduniversal 2019-es rangsorában, Vezetés és szervezés mesterképzésével pedig évről évre a világ 100 legjobb üzleti iskolája között szerepel a Financial Times által 2005 óta vezetett Masters in Management rangsorában. A Budapesti Corvinus Egyetem az egyetlen olyan magyarországi egyetem a gazdaságtudományok területén, amely két nemzetközi intézményi akkreditációval rendelkezik (AMBA, AACSB).

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.