Fény az éjszakában: napelemes spéci LED-izzó

Ezzel a megoldással fényt lehet vinni oda is, ahol nincs elektromos hálózat.

Késő este hazaérünk a munkából és a bejárati ajtó mellett azonnal rányomunk a villanykapcsolóra, melynek hatására azonnal világos lesz a lakásban, és így már nem megyünk neki semminek a sötétben. A fejlett országokban ez valahogy ilyen egyszerűen működik, azonban a világon számos olyan régió van, ahol abszolút nincs elektromos hálózat, így aztán világítás se. A Nokero nevezetű vállalat által kifejlesztett Crestone Solar Light Bulb azonban egy olyan fényforrás, melynek révén még elektromos hálózat nélkül is kiválóan lehet világítani. Az újdonság egy parányi kis napelemből nyeri a működéséhez szükséges energiát, melyet aztán egy, vagy két AA méretű akkumulátorban tárol el, írja a technet.hu.

Egy feltöltéssel maximum 8-12 órán át képes világítani a készülék, melynek fényereje két fokozatban állítható. Az alacsony fogyasztásra és a rendkívül hosszú élettartamra a LED fényforrás jelent garanciát. A fényszenzorral és automatikus kikapcsolás funkcióval is felvértezett, bárhova könnyen felakasztható, a hagyományos izzókéhoz hasonló designt kapott lámpa ára 15 dollár, vagyis átszámítva mintegy 3500 forint. Ez nem túl nagy összeg, azonban a fejlődő országokban élők számára ez már sok esetben sajnos luxust jelent – a megoldás talán valamilyen állami támogatásban rejlene.

Ajánlott tartalom

Az Európai Bizottság továbbra is gáztakarékosságot javasol az uniós tagállamoknak

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.