Fényárban a jövőnk?

A GE mérnöke, Gary Allen szerint a fénytechnikai forradalom csaknem tökéletes világítást eredményez a jövőben.

2030-ra a korszerű LED-ek a rajtuk átfolyó elektromos áramnak akár már 80%-át is fénnyé tudják majd alakítani. A fogyasztók megfizethető áron csaknem tökéletes villanykörtéhez jutnak, melyek mindegyike legalább 100 dollár megtakarítást eredményez számukra, írja a greenfo.hu. A GE-nél mérnökként dolgozó Gary Allen, aki feltaláló és fizikus is egyben, azzal töltötte az elmúlt 25 évet, hogy megalkossa a hatékonyabb világítás alapjait. Szerinte elértük a csúcsát a világítástechnikai forradalomnak, amely csaknem tökéletes világítást eredményez majd. „A világítástechnika ma már szinte mindent tud, amit el akartunk érni, sőt még olyat is, amire még csak nem is mertünk gondolni” – mondja Allen.

Allen a közelmúltban a TED Cleveland-i rendezvényén beszélt a küldetéséről. „Ha rendelkezésre állna a csaknem tökéletes fényforrás, mit tennének vele?” – kérdezte a közönséget. „Hosszú lenne az élettartama, elenyészően apró, nagy hatásfokú, éles fényű, szabályozható, intelligens és más eszközökkel összekapcsolható lenne.” Ez a fényforrás a LED, amelyet 50 évvel ezelőtt egy korábbi GE-s, Nick Holonyak talált fel. A LED-ek speciális félvezető darabkák, amelyek a rajtuk átfolyó elektromos áram egyharmadát közvetlenül fénnyé alakítják át. A döcögős indulás után az elmúlt évtizedben robbanásszerű fejlődésnek indult a LED-es rendszerek kereskedelmi világítástechnikai alkalmazásokban való használata. A bolti állványokon, az irodai plafonokon, a cégtáblákban, a parkolókban és az utakon mindenhol LED-eket használnak, és a LED égők ma már a háztartásokba is beköltöznek.

Egyes becslések szerint az évtized végére a kereskedelmi és a lakossági szektornak értékesített LED-ek volumene elérheti az összes értékesítés 60%-át. „Öt éven belül eljutunk odáig, hogy egy LED égő ára nem jelent majd problémát a legtöbb fogyasztó számára” – mondja Allen. „Megfizethető áron csaknem tökéletes villanykörtéhez jutnak, melyek mindegyike legalább 100 dollár megtakarítást eredményez számukra.

A LED-ek amiatt olyan hatékonyak, ahogyan fénnyé alakítják az elektromos áramot. Thomas Edison 1879-ben felfedezett, akkor hatalmas áttörést jelentő villanykörtéje az elektromos áramnak csak mindössze egy százalékát tudta fénnyé alakítani, a többi pedig hő formájában kárba veszett. Ha valaki mostanság megpróbált puszta kézzel megfogni egy régi típusú, világító villanykörtét, azt tapasztalhatta, hogy a dolgok nem sokat javultak az elmúlt 130 évben. Allen szerint 2030-ra a korszerű LED-ek a rajtuk átfolyó elektromos áramnak akár már 80%-át is közvetlenül fénnyé tudják majd alakítani.

Pályafutása kezdetén Allen magfúzióval foglalkozott, de később átnyergelt a fényforrás iparágba abban a reményben, hogy így hamarabb hozhat hasznot a világnak. „Azt akartam, hogy még az életemben lássam a munkám eredményét” – mondta a GE mérnöke. „A fényforrás iparágban tevékenykedve közvetlen, jelentős hatást gyakoroltunk a globális energiafelhasználására és az üvegházgáz-kibocsátásra. Ez nagy megelégedéssel tölt el engem.”

Gary Allen angol nyelvű prezentációja:

Ajánlott tartalom

Túl szép, hogy igaz legyen: a szén-dioxid-elnyeléssel egybekötött energiatermelés lehetőségei Magyarországon

Egy kivételével az összes IPCC forgatókönyv számol a szén-dioxid-megkötő technológiákkal ahhoz, hogy 2 Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedést a század végéig. Ezek közül is kiemelkedik a negatív kibocsátásokkal (több üvegházgázt von ki a légkörből, mint amennyit kibocsát) kecsegtető és villamosenergia-termelést is biztosító biomassza-égetés szén-dioxid-leválasztással és -megkötéssel (BECCS).