Ferenc pápa: A klímaváltozás igazságosság és szolidaritás kérdése is

Az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés és a szélsőséges meteorológiai jelenségek megnövekedése mind azt mutatják, hogy a klíma közös javunk, amely ma súlyos fenyegetésnek van kitéve.

Ferenc pápa a számára kedves témáról, a környezetvédelemről beszélt pénteken délben a Vatikánban, ahol fogadta a környezeti igazságosság és a klímaváltozás összefüggéséről Rómában tartott nemzetközi konferencia résztvevőit.

A klímaváltozás főként a szegényeket sújtja, őket is hallgassuk meg

A pápa felhívta a figyelmet a klímaváltozás szociális vetületére, ugyanis a legszegényebb népességet érintik elsősorban a kedvezőtlen időjárási hatások. Ezért a klíma felveti az igazságosság és a szolidaritás kérdését is, hiszen e kettő elválaszthatatlan egymástól. Ma a tudomány és a technológia óriási hatalmat ad az ember kezébe, ezért az egész emberiség, a szegények és az eljövendő nemzedékek iránti kötelességünk azt a közjó érdekében felhasználni. Mindenkinek a maga szintjén fel kell vállalnia felelősségét és hozzá kell járulnia a párbeszédhez, amely az egyedüli útja a megoldáskeresésnek. Ebben nagy ellenségünk a képmutatás – fűzte hozzá a pápa, aki nyomatékosan arra szólít, hogy a tárgyalóasztalnál a legszegényebbek is hallathassák a hangjukat.

Klímacsúcs és fenntartható fejlődés

Az elkövetkező hónapok fontos állomása lesz az ENSZ-ben a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek jóváhagyása, majd decemberben a párizsi klímacsúcs. A Szentatya személyesen és az egész egyház nevében támogatja az ügy sikerét, hogy a párbeszéd valódi szövetséggé váljon, és ezáltal jelentős és hatékony megállapodások szülessenek a környezet megóvására.

forrás: hu.radiovaticana.va

Ajánlott tartalom

Cél, hogy Magyarország a világ legjobb 10 innovátora között legyen 2030-ra

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb 10 innovátora közé kerüljön - mondta Hankó Balázs, leendő kulturális és innovációs miniszter kedden a Huawei Tech4Value - ICT Day konferenciáján, Budapesten.