A környezetvédelemről, a nők szerepéről és a tanulás céljáról tartott beszédet Ferenc pápa szombaton a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem diákjainak.

Ferenc pápa a környezetvédelemről, a nők szerepéről és a tanulásról tartott beszédet a Leuveni Katolikus Egyetem diákjainak

A környezetvédelemről, a nők szerepéről és a tanulás céljáról tartott beszédet Ferenc pápa szombaton a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem diákjainak.

Az egyházfő az 1425-ben alapított egyetem 600. évfordulójának megünneplésére érkezett az egyetem frankofón campusára, Louvain-la-Neuve-be. Beszéde a környezeti és társadalmi átalakulással foglalkozó mintegy ötven diák és fiatal tudós közötti találkozó keretében hangzott el. A diákok a látogatást megelőzően levelet küldtek a Vatikánba, és ebben olyan témáról tettek fel kérdéseket a környezeti és társadalmi átmenethez kapcsolódóan, mint az ökológiai szorongás, a társadalmi és környezeti válságok filozófiai és teológiai gyökerei, a társadalmi egyenlőtlenségek, a nők szerepe és a szolidaritás. Beszédében a pápa a kereszténység és az ökológia kapcsolatáról azt mondta: a keresztény hit az egész emberiség közös otthonával összefüggésben a hálán, a küldetésen és a hűségen alapul.

“Hálát kell érezni a közös teremtetett világért, amelyben nem urak, hanem vendégek és zarándokok vagyunk. Aki gondoskodik rólunk, az az Isten, aki e Földet teremtette”
– hangsúlyozta. Azt mondta, a keresztény ember küldetése a világban az, hogy megőrizze a teremtett Föld szépségét és tovább művelje, fejlessze azt a jövő érdekében. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy mindez nem járhat sikerrel “ha a gőg, az erőszak és a rivalizálás megmarad az emberi tudatban”. Véleménye szerint a probléma forrása az emberi természet, “a mindig a gazdasági érdekeiket előtérbe helyező befolyásosok arrogáns közönye”, mert ebből fakad az ökológiai kérdés drámai sürgetése is.

“Amíg ez a helyzet, addig minden felhívást elhallgattatnak, vagy csak annyiban hallgatnak meg, amennyiben az a piaci érdekeiknek megfelel. És amíg ez az érdek a legerősebb, addig közös teremtett világunk igazságtalanságot szenved. A teremtett világ ajándékának szépségéért felelősséget kell vállalnunk, a Földön mi csak házigazdák vagyunk, nem önkényurak” – szögezte le. “Választani kell a természet manipulálása vagy annak művelése között, és ez választás belső világunkat is érinti” – tette hozzá. A nők szerepéről az egyházban a Ferenc úgy fogalmazott: “az erőszak és az igazságtalanság súlya itt nagy, csakúgy, mint az ideológiai előítéleteké”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyház Isten népe, nem pedig egy multinacionális vállalat. “Isten népében a nők leányok, nővérek és anyák, ahogy a férfiak fiúk, fivérek és apák. Ezek azok a kapcsolatok, amelyek kifejezik, hogy Isten képmása vagyunk, férfi és nő együtt és nem külön-külön. Valójában a nők és a férfiak személyek, “kezdettől fogva arra hivatottak, hogy szeressenek és szeretve legyenek” – jelentette ki. “Azt hogy mi jellemzi a nőt, és mi a nőies, nem a konszenzus vagy az ideológiák határozzák meg, a méltóságot pedig egy olyan eredendő törvény garantálja, amelyet semmilyen emberi törvény nem írhat felül vagy vehet el”
– mondta.

“E közös és megosztott méltóság alapján a keresztény kultúra különböző kontextusokban mindig megújuló módon dolgozza ki a férfiak és a nők hivatását és küldetését, valamint kölcsönös létüket a közösségben. Nem egyik a másik ellen, ellentétes igényekkel, hanem egyik a másikért” – tette hozzá.

Az oktatás és tanulás céljáról Ferenc pápa azt mondta: a tanulás az önismerethez vezető út, aminek oka és célja van, és ezeknek helyeseknek kell lenniük, mert az ember életének iránya függ tőlük. Figyelmeztetett, hogy a tanulás eredménye nem lehet az, hogy az ember “árucikké” váljon.

“Nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk; ezt könnyű kimondani, de el kell köteleznünk magunkat amellett, hogy ezt következetesen a gyakorlatban is megvalósítsuk”
– hangsúlyozta. Az egyházfő szerint a tanulás értelme, hogy az ember képes legyen másokat nevelni és szolgálni, és tudását a közjó szolgálatába állítsa. Ferenc pápa szombat délelőtt a koekelbergi Szent Szív-bazilikában tartott beszédet, és ebben ismét az egyházon belüli szexuális visszaélések belga áldozataihoz fordult, mint már korábban. “A visszaélések szörnyű szenvedést és sebeket okoznak, és a hit útját is aláássák ” – mondta a pápa a templomban összegyűlt híveknek.

“Az erőszak egyik gyökere a hatalommal való visszaélésből ered, amikor a birtokunkban lévő pozíciót arra használjuk, hogy másokat eltiporjunk vagy manipuláljunk” – tette hozzá, megfogadva, hogy a katolikus egyház tanulni fog az áldozatoktól.

Ajánlott tartalom

Elindult az állatvédelmi témahét

Kezdetét vette az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által szervezett állatvédelmi témahét, melyhez több mint 307 ezer gyermek és közel 2400 oktatási és gyermekvédelmi intézmény csatlakozott - tájékoztatta az állatvédelemért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-t.