Festékként felkenhető napelemet fejlesztettek

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Nemrégiben egy koreai kutatócsoport bebizonyította, hogy elő lehet állítani hatékonyan működő, nagy területen alkalmazható szerves napelemcellákat. A Koreai Tudományos és Műszaki Egyetem szakértői laboratóriumukban olyan szerves oldatot hoztak létre, melynek felhordásával megfelelő teljesítményű és nagy területű napelemek alakíthatók ki. A kutatás már régóta folyt, és a siker bejelentése azért váratott magára, mert az előállított oldat megszilárdulási sebességét csak mostanra sikerült csak megfelelően beállítani. A problémát az jelentette, hogy a felkenhető napelemcellák túl kicsik voltak ahhoz, hogy azt a mindennapi életben is megfelelően hasznosítani lehessen.

Ahogy a kutatók növelték a cellák nagyságát, úgy csökkent azok hatékonysága. Mindezért először nem tűnt piacosíthatónak a termék. Mindezért He Dzsung Szon és csapa azt a mechanizmust vizsgálta, ami a réteg formálódását szabályozza, ami a cellaméret változtatásával együtt módosul. A szakértők megállapították, hogy túlságosan lassan párolgott el az oldószer a felhordható keverékből.

Szon és szakértő csapata a probléma leküzdése érdekében olyan bevonási módszert alkalmaztak, amelyet jellemzően laboratóriumokban szoktak használni. Az eljárás lényege, hogy a réteg kialakításakor az oldatot gyorsan forgatják, ezzel pedig felgyorsul a párolgás is. Ezzel a módszerrel már olyan, viszonylag nagy méretű szerves cellákat tudtak létrehozni, melyek 30%-kal hatékonyabbak a piacon megvásárolható napelemeknél. A kutatók szerint elért eredményeik jelentősen hozzájárulnak az új generációs cellák hatékonyságának növeléséhez.

Ezzel a szerves oldattal megalkotható cellák újabb mérföldkövet fognak jelenteni a napelemek piacán. Így már az is elképzelhető, hogy egy napon a fotovoltaikus oldatot festékként felhordva bizonyos felületekre (háztető, házfal, autók, stb.) hozunk létre napelemes rendszereket. Ennek a technológiának nagy előnye, hogy olcsón kivitelezhető, környezetbarát, és kisebb platformokon is egyszerűen alkalmazható, ráadásul a karbantartásra sem kell különösebb energiát fordítani.

Ajánlott tartalom

Most nagyon olcsón lehet napelemhez jutni

Januártól elérhető az a napelemes rendszer beszerelésére is fordítható otthonfelújítási program, melynek segítségével akár 3 millió forint is megspórolhatunk.