Fiatalabb a Föld, mint azt korábban gondolták

Új kutatási eredmények szerint a Föld fiatalabb, mint azt korábban gondolták: ugyanolyan idős, mint a Hold.

“Vizsgálataink azt mutatják, hogy a Föld 20-90 millió évvel fiatalabb, mint azt eddig feltételezték” – közölte Thorsten Kleine, a Münsteri Paleontológiai Intézet kutatója.
A Münsteri és a Cambridge-i Egyetem, valamint a zürichi Műszaki Főiskola tudósaiból álló csoport a frissen kialakult Föld más égitestekkel való összeütközéseinek nyomait vette górcső alá.
Eddig a kutatók abból indultak ki, hogy a Föld 4,53 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, az új eredmények alapján azonban kora “csupán” mintegy 4,51-4,44 milliárd évesre tehető a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Kleine kiemelkedő fontosságúnak nevezte, hogy a Föld “új” kora megegyezik a Holdéval. “Az eddig kormeghatározási eljárások nem vették figyelembe, hogy a földköpenyen minden olyan égitest rajta hagyta a kéznyomát, amelyből a Föld létrejött” – magyarázta a professzor.
A kutatók a földmag korának megállapításához a volfrám kémiai elem lebomlási folyamatát vizsgálták.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.