Fidesz: a kormány állítsa le a vízközműveket érintő közbeszerzési eljárásokat!

A Fidesz követeli, hogy a kormány állítsa le a regionális vízközműveknél folyó, hosszú távú közbeszerzési eljárásokat – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Bencsik János. Közlése szerint a Fidesz a jelenlegi kormányzati időszak utolsó heteiben kötött szerződéseket felülvizsgálná.

Az ellenzéki képviselő megítélése szerint a kormány tovább folytatja a regionális vízművek  lopakodó privatizációját”.
Ennek alátámasztásaként közölte, hogy az öt regionális vízmű százas nagyságrendben hirdetett meg közbeszerzési eljárásokat üzemeltetési, üzemfenntartási, beszerzési és karbantartási feladatokra. Hozzátette, hogy a pályázatok nyerteseiről március végén döntenek, a szerződéseket április elején akarják aláírni.
Megjegyezte: az eljárások többsége kétéves időtartamra szól, ami véleménye szerint azt jelenti, hogy  amit a kormány által tervezett privatizáció elmaradása okán nagy címleteiben nem sikerült elvinni, azt most aprópénzre váltva szeretnék kivenni az öt regionális vízműből”.

A fideszes képviselő szerint mindennek az a célja, hogy a megrendeléseken keresztül megtartsák az informális hatalmat és azoknak a  baráti társaságoknak”, akik eddig is beszállítók voltak, két évre garantálják a biztonságos megélhetést.
Példaként említette, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű esetében háromezer szivattyú karbantartására és dugulás-elhárítási feladatokra lehet jelentkezni.
Hozzátette, nem azt kérik, hogy a napi üzemfenntartási beszerzéseket ne hajtsák végre, de azt akarják, hogy a regionális vízművek ne vállaljanak a kormány támogatásával hosszú távú elkötelezettségeket.
Kijelentette, hogy a jelenlegi kormányzati időszak utolsó heteiben kötött szerződéseket – kormányra kerülésük esetén – felül fogják vizsgálni és ha szükséges, akkor fel is bontják azokat.
Kérdésre válaszolva Bencsik János közölte, hogy a meghirdetett közbeszerzések milliárdos nagyságrendű üzemeltetési, üzemfenntartási, karbantartási munkákról szólnak.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.