Fidesz: a kormány állítsa le a vízközműveket érintő közbeszerzési eljárásokat!

A Fidesz követeli, hogy a kormány állítsa le a regionális vízközműveknél folyó, hosszú távú közbeszerzési eljárásokat – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Bencsik János. Közlése szerint a Fidesz a jelenlegi kormányzati időszak utolsó heteiben kötött szerződéseket felülvizsgálná.

Az ellenzéki képviselő megítélése szerint a kormány tovább folytatja a regionális vízművek  lopakodó privatizációját”.
Ennek alátámasztásaként közölte, hogy az öt regionális vízmű százas nagyságrendben hirdetett meg közbeszerzési eljárásokat üzemeltetési, üzemfenntartási, beszerzési és karbantartási feladatokra. Hozzátette, hogy a pályázatok nyerteseiről március végén döntenek, a szerződéseket április elején akarják aláírni.
Megjegyezte: az eljárások többsége kétéves időtartamra szól, ami véleménye szerint azt jelenti, hogy  amit a kormány által tervezett privatizáció elmaradása okán nagy címleteiben nem sikerült elvinni, azt most aprópénzre váltva szeretnék kivenni az öt regionális vízműből”.

A fideszes képviselő szerint mindennek az a célja, hogy a megrendeléseken keresztül megtartsák az informális hatalmat és azoknak a  baráti társaságoknak”, akik eddig is beszállítók voltak, két évre garantálják a biztonságos megélhetést.
Példaként említette, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű esetében háromezer szivattyú karbantartására és dugulás-elhárítási feladatokra lehet jelentkezni.
Hozzátette, nem azt kérik, hogy a napi üzemfenntartási beszerzéseket ne hajtsák végre, de azt akarják, hogy a regionális vízművek ne vállaljanak a kormány támogatásával hosszú távú elkötelezettségeket.
Kijelentette, hogy a jelenlegi kormányzati időszak utolsó heteiben kötött szerződéseket – kormányra kerülésük esetén – felül fogják vizsgálni és ha szükséges, akkor fel is bontják azokat.
Kérdésre válaszolva Bencsik János közölte, hogy a meghirdetett közbeszerzések milliárdos nagyságrendű üzemeltetési, üzemfenntartási, karbantartási munkákról szólnak.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.