Fidesz: félbemaradt a vegyiművek által okozott környezeti károk felmérése

Félbemaradt a Budapesti Vegyiművek (BVM) Zrt. által okozott környezeti károk felmérése, a hatóság ugyanis felfüggesztette a teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást – közölte Bácskai János (Fidesz), a IX. kerület alpolgármestere pénteken a cég főbejáratánál tartott sajtótájékoztatón.

Az országgyűlési képviselő elmondta: a IX., a XIX. és a XX. kerület lakói két éve “bűzben élnek”, az önkormányzatokhoz folyamatosan érkeznek panaszok. A bűz oka is kiderülne a környezetvédelmi felülvizsgálat során, ám azt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a telephely bérlőjének környezethasználati engedélyéről szóló eljárás befejezéséig felfüggesztette. Ezzel félbemaradt az állapotfelmérés – tette hozzá.

Vas Imre (Fidesz) XX. kerületi önkormányzati képviselő elmondta: a BVM-mel szemben a Fővárosi Bíróság 2007 szeptemberében felszámolási eljárást indított, ennek ellenére a környezetvédelmi felügyelőség néhány hónappal később engedélyt adott a cégnek mintegy hatszáz hordó veszélyes hulladék tárolására.
Közlése szerint tavaly januárban a vegyiművek befejezte időszakosan végzett termelési tevékenységét és telephelyét bérbe adta a Finomvegyszer Gyártó Kft.-nek. A tevékenység abbahagyása miatt a felügyelőség teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást indított, a bérlő pedig egységes környezethasználati engedélyért fordult a hatóságokhoz. Az engedélyt a bérlő első fokon megkapta, ám az ellen a kerületek fellebbezést nyújtottak be.
Vas Imre nehezményezi, hogy a hatóság úgy hozta meg március 24-én a környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásról szóló határozatát a bérlő környezethasználati engedélyének lezáratlanságára hivatkozva, hogy két nappal azelőtt megjelent a Magyar Közlönyben: a Finomvegyszer Gyártó Kft. felszámolását is elrendelte a Fővárosi Bíróság.

A sajtó számára összeállított írásos tájékoztató szerint a megkezdett vizsgálatok során a felügyelőség azt már megállapította, hogy a telephelyen a veszélyes hulladékot szabálytalanul tárolták, valamint a csatornarendszer és a szennyvízkezelő rekonstrukcióját és zárttá tételét nem fejezték be a határidőre.
Az érintett önkormányzatok azt is tudni szeretnék, hogyan biztosítja a felügyelőség a sikeres kármentesítést és a veszélyes hulladékok megsemmisítését, mekkora mennyiségű és milyen típusú veszélyes hulladékot tárolnak az Illatos úti telepen, a környezeti károkat milyen arányban sikerült már felszámolni, mi a várható végső határidő, és főként mekkora területet, mely utcákat és hány embert érint a környezetszennyezés – közölte Bácskai János.

Hozzátette: a szennyezettség mértékét talajvízfigyelő kutakkal ellenőrzik, de a mérések eredményéről az önkormányzatok külön kérésre sem kaptak tájékoztatást. Legutóbbi információjuk a 2008. júliusi állapotot tükrözi, már akkor látszott a figyelőkutakat jelölő térképen, hogy a talajszennyezés egészen a Határ útig húzódik, az pedig már lakóövezet és onnan 800 méterre van a ráckevei-soroksári Duna-ág – mondta.
Az alpolgármester szerint a környezeti károkért a felszámoló vonható felelősségre. Hangsúlyozta, hogy a törvény teljesen egyértelműen rendelkezik: minden terület esetében a tulajdonos felelős az ottani, bármilyen jellegű környezeti kárért, környezetszennyezésért.
A több éve húzódó probléma megoldását az is hátráltathatja, hogy ez év februárjában a BVM felszámolója pályázatot írt ki az Illatos úti ingatlanra.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Engem érdekelne, hogy akik ezzel az üggyel kapcsolatba rossz döntéseket hoztak, vajon vállalták már a felelősséget, vagy azóta is kényelmesen ülnek babérjaikon ?!
    Amennyiben nem, milyen jogon dolgozhatnak ugyanolyan munkakörbe, mint amibe korábban “elbuktak”.