A Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) bezárja az oroszlányi Vértesi Erőművet - közölte Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán Tatabányán.

Fidesz: meggondolatlan lépés a Vértesi Erőmű bezárása

A Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) bezárja az oroszlányi Vértesi Erőművet – közölte Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán Tatabányán.

“Az MVM igazgatósága meglévő kormányhatározatokat felrúgva még a Fidesz-kabinet megalakulása előtt ellehetetleníti a Vértesi Erőművet és annak munkavállalóit” – tette hozzá a sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Völner Pál (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke is.
Czunyiné Bertalan Judit szerint az MVM vezetése a döntés meghozatalakor figyelmen kívül hagyta a térség foglalkoztatási helyzetét. Úgy fogalmazott: érthetetlen az is, hogy a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting céggel kötött üzletek miatt az erőművet több milliárd forint kártérítésre kötelezték, miközben Kapolyi egy fillért sem fizetett.

A politikus hozzátette, hogy az új kormány megalakulása után át kell tekinteni a Vértesi Erőmű helyzetét, meg kell keresni, kik felelősök a vállalat rossz anyagi helyzetéért és biztosítani kell a térségben a foglalkoztatást.
Az 1550 embernek munkát adó Vértesi Erőmű végelszámolásának előkészítéséről kedden döntöttek a cég rendkívüli közgyűlésén. A tervezet szerint a szénfillér rendszerének határnapjáig, 2010. december 31-ig működhet az ország utolsó mélyművelésű bányája, Márkushegy. Ezt követően a felszínen lévő szénnel és biomasszával három évig biztosítják Oroszlány távfűtését a várossal kötött hőellátási szerződés értelmében, addig a településnek fel kell készülnie a szolgáltatóváltásra.

Az MVM keddi közleményében rámutatott arra: “a végelszámolás megindítása a Vértesi Erőmű Zrt. jelenlegi helyzetében az egyetlen olyan jogi eszköz, amely a pénzügyi fenyegetettség mellett lehetőséget biztosít a folyamatok kézben tartására, kiemelten a munkavállalók szempontjainak megjelenítésére”.
Kiemelte, hogy a társaság (VÉRT) által fenntartott foglalkoztatás aránytalanul magas terhet jelentett a tulajdonos és a magyar áramfogyasztók számára, az elmúlt tíz évben 120 milliárd forintot meghaladó támogatást igényelt a működtetés fenntartása.

Szabó Pál, volt vezérigazgató korábban elmondta: a VÉRT a 2009-es évet 3,9 milliárd forint veszteséggel zárta, jegyzett tőkéje a tavaly nyári 9,2 milliárd forint tőkeleszállítás után mindössze 500 millió forint. A 2010. évi üzleti tervet 720 millió forint veszteséggel fogadták el, Szabó Pál közlése szerint 13-14 milliárd forint tulajdonosi támogatásra is szükség lesz az idén.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit