Figyelemmel az energianövényekre

A németországi Hohenheimi Egyetem egyik aktuális kutatási témája az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatásainak vizsgálata.

A dél-karolinai Florence-ben (USA) a Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) kutatói felhívták a gazdák figyelmét a sziki kender (Crotalaria juncea) pillangós növényre, mely gyorsan növekszik és bio-üzemanyag alapanyagot szolgáltat. A németországi Hohenheimi Egyetem egyik aktuális kutatási témája az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatásainak vizsgálata. Hatféle energianövényt rangsoroltak aszerint, hogy azok a biológiai sokféleségre kifejtett hatásai milyen mértékűek. Ebben a megvilágításban a kukorica bizonyult a legkárosabb energianövénynek, a vadnövényfajokból álló „keverék” pedig a legkevésbé volt káros a biodiverzitásra. E két szélsőséges esetet képviselő növények között foglalt helyet a repce, cukorrépa, Miscanthus, éretlen gabona. Az egyik kísérletben – összesen 12 kísérleti táblán – az iménti energianövények különböző növény- és állatfajok sokféleségére kifejtett hatásait vizsgálták. „A jövő biomassza-növényei természetvédelmi szempontból” c. másfél éves kutatási program 288 000 euró támogatásban részesült, jelezve a téma fontosságát.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.