First Solar: a franciák is megtörtek

Megjelent egy hír, ami több szempontból is érdekes a napelem-piaci tendenciákat nézve.

Önmagában nem túl érdekes első ránézésre: a napelem piac felforgatója és az utóbbi időkben legsikeresebb cége, a First Solar újabb gyárat épít (bár a válság közepén ez is valami, miközben a többi napelemes cégnél nullára zuhantak a beruházások és néhányan áron alul is árultak – ld korábbi bejegyzés).

Ami igazán érdekes egyrészt, hogy az új gyárat Franciaországban építik. Eddig a napelemes fellendülés elkerülte a gallokat: a franciák rendelkeznek a világ legnagyobb nukleáris erőmű rendszerével (59 erőmű 500 TWh termelésével az ország áramellátásának 80%-át fedezi, és még 100 TWh-t exportálnak is). Ez nem kis lobbierő, nem is véletlen, hogy a napenergia és a megújuló energiák eddig nem igazán nyertek támogatást a franciáknál.

Azonban a választók növekvő öko-tudatosságát felismerve tavaly csak bevezettek egy moderált ártámogatást (természetesen nem pályázati, hanem közvetlen betáplálási ártámogatást), amivel a Côte d’Azur környékén már egész gazdaságos napenergiába fektetni. Így elindultak a telepítések, és gyors ütemben fejlődik a francia napelemes szektor. De a helyi kereslet még így se túl nagy, így valószínűleg nem a helyi felvétel miatt vitte oda a First Solar a termelést.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.