Fizetőssé tennék a szén-dioxid kibocsátást a svédek

A klímaváltozás ellenére a legtöbb káros anyagot kibocsátok még mindig kevés figyelmet fordítanak szén-dioxid kibocsátásuk csökkentésére. Thomas Sterner svéd kutató szerint a probléma megoldására elegendő lenne, ha minden egyes kilogramm szén-dioxid kibocsátása után 0,15 dollárt ( mintegy 32 forintot) fizetnének az érintettek – írja az Environmental Research Web.

A Göteborgi Egyetem gazdasági tanszékén dolgozó professzor erős, szakszerű és hathatós politikai eszközök bevezetését javasolja világszerte az éghajlatváltozás veszélyeinek elkerülése érdekében. Egy potenciális eszköznek tartja a szén-dioxid kibocsátás mértékével arányos díj, adó megfizetését. Az általa javasolt kilogrammonkénti 0,15 dollár elég visszatartó erő lenne ahhoz, hogy 2050-re felére csökkenjen a világ szén-dioxid kibocsátása.  Ma viszonylag csak kevés országban fizetnek ilyen irányú adót, az ágazati szektorban, például a közlekedésben használt üzemanyagok után fizetett járulékok sokkal gyakoribbak, de a szerző szerint meglehetősen hatékonyak a káros anyag kibocsátások csökkentése tekintetében.

forrás: orientpress.hu

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.