Fizetsz vagy mosogatsz?

Egy-egy magasabb éttermi számla láttán szokás azon humorizálni, hogy inkább maradunk mosogatni. Az amerikai énekes, Jon Bon Jovi éttermében éppen erre van lehetőség.

A már hároméves Soul Kitchen célja, hogy a finom és egészséges ételek elfogyasztása mellett közösséget is teremtsen: beszélgetésre bírja a vendégeket, akik akár igazi közösséggé válhatnak. Az étlapon nincsenek árak, az ételekért adománnyal lehet fizetni, mindenkinek belátása – pénztárcája – szerint. A minimális összeg 10 dollár, ami viszont szükség esetén kiváltható egy óra önkéntes munkával. Az önkéntesek között nemcsak rászorulók vannak, hanem olyanok is, akik így is szeretnék támogatni embertársaik étkeztetését. 2014-ben már több mint 11 500 menüt szolgáltak fel, a rászorulók és a segítő önkéntesek aránya pedig elérte az 50–50 százalékot.

Itthon túl kevés az önkéntes

Segíteni sokféleképpen lehet. Egyik leghatékonyabb módja az önkéntesség. Az önkéntes munka előnyeit hosszan lehetne sorolni: fejleszti az egyén szociális készségét és kompetenciáit, sokoldalú tapasztalatot nyújt, segíti a társadalmi szolidaritást, és megismerteti az önkéntessel a rászorulók problémáit.

Bár a karitatív tevékenység számos előnnyel jár mind az önkéntes, mind pedig a társadalom számára, Magyarország sajnos ebben a tekintetben nem éri el a 34%-os európai átlagot. A KSH utolsó, önkéntességről végzett kutatásából (2011) az derül ki, hogy hazánkban mindössze a felnőtt lakosság 28 százaléka végez önkéntes munkát.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.