Fogadalmat tettek a Környezetvédelem Nagykövetei

A Környezetvédelem Nagykövete lett 2009-ben az Alma zenekar, Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó, edző, Fenyő Iván színész, Görög Zita modell, műsorvezető, Kovács Patrícia színész, Kukorelly Endre író, Lola énekes, Németh Lajos meteorológus és Novák Péter zenész.

Az ünnepélyes fogadalomtételt pénteken tették a Fővárosi Állat- és Növénykertben; a zöld szalagot viselő nagykövetek a jövőre nézve vállalnak öt dolgot, amelyet 6 hónapon keresztül kell teljesíteniük: esővízzel öntözik a kertet, szelektíven gyűjtik a hulladékot, fákat, bokrokat ültetnek, energiatakarékos izzókat használnak, valamint újrahasznosított papírt használnak levélíráshoz és nyomtatáshoz.

Húszpercenként kihal egy növény- vagy állatfaj, a tengeri madarak 35 százaléka, a szárazföldi madarak 25 százaléka kipusztult, a kardhal és a pörölycápa a kiveszés szélén áll, a fehér gólya, a kerecsensólyom és a hóvirág is fokozottan veszélyeztetett, védett fajok, a jegesmedve élettere kétharmadára csökken 2050-re – sorolta a megdöbbentő adatokat Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) államtitkára. Kiemelte: a haza és a haladás mellett a környezetvédelem is legyen a zöld Magyarország jelszava, s péntek 13. a környezetszennyezők fekete napja. Mindenkinek azt kell tenne, amit a nagyköveteknek is, s így sok kicsi környezettudatos vállalással mindenki hozzájárul a zöld Magyarország megteremtéséhez – mondta.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat-és Növénykert igazgatója arra hívta fel a figyelmet: a világ nem csak a miénk, hanem a másoké is, s ahhoz, hogy megőrizzük, szemléletváltásra és példamutatásra van szükség. A kezdeményezés a klímaváltozás elleni harcot is célul tűzi ki, hogy Magyarország saját példáján mutathassa meg a világnak, minden egyes ember tehet annak érdekében, hogy elkerüljük a bolygónkat veszélyeztető ökológiai katasztrófát.

A környezetvédelem első nagykövetei az ünnepélyes fogadalomtétel és oklevél aláírása után ovisokkal és kisiskolásokkal közösen állatokat etettek, víz- és légszennyezettséget mértek, virágot ültettek és szemetet szedtek. Az eseményen Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Oláh Lajos, a KvVM államtitkára, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat-és Növénykert igazgatója és Hanga Zoltán szóvivő is fogadalmat tettek, mint első civil nagykövetek. Olyan embereket választottak nagykövetnek, akiknek a neve már hozzákapcsolódik a környezetvédelemhez, tesznek a környezetükért, de további csatlakozókat is várnak, közéleti személyeket és civileket egyaránt – mondta el Rákli Veronika, a KvVM Államtitkári Titkárságának sajtótitkára az MTI-nek. Kiemelte: minden korosztályt meg szeretnének szólítani, az Alma együttessel az ovisokat, Lolával a fiatalokat, Csapó Gáborral a fiúkat, Kukorelly Endrével ismét egy másik társadalmi szegmenst.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.