Fogy az ideje annak, aki napelemet telepítene szaldó elszámolással

A magyar napelemes piac drasztikus változások előtt áll, az Energiaügyi Minisztériumnak októberig kell lépnie.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A magyar villamosenergia-hálózat aktuális helyzete és a napelemekkel kapcsolatos visszatáplálási kérdések ismét az előtérbe kerültek. Az Indexnek adott nyilatkozatában Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy a hálózat állapota sokkal jobb, mint azt sokan gondolják, és nem igényel teljes tiltást a visszatáplálásra. Jelenleg a magyar háztartási napelemerőmű-piac teljesítménye már meghaladta a 2000 megawattot. Ez azt jelenti, hogy mintegy 250 ezer háztartásban működik napelemes rendszer. Az erős növekedés ellenére azonban úgy tűnik, hogy a regisztrációk száma lassan csökkeni kezd, ami komoly kérdéseket vet fel a piac jövőjével kapcsolatban. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az Energiaügyi Minisztériumnak október elsejéig lépnie kell, ami további változásokat hozhat a napelemes piacon. Ha a lakosság idén nem cselekszik, lemarad a szaldóelszámolásról. Ezen belül azok, akik tavaly október 31. után adták be igényüket és már telepítették rendszerüket, visszatáplálás elleni védelemmel látták el a berendezéseiket. De ha október 1-től felszabadul a hálózat, ezek a védelmek kikerülhetnek, és a tulajdonosok jogosultak lesznek a szaldóelszámolásra is.

Ez a kérdés azonban nem új. Az Európai Unió már 5-6 évvel ezelőtt döntött arról, hogy az összes tagállam területén az áramtermelésnek támogatás nélkül kell megtörténnie. Ennek eredményeként eltörölték a szaldóelszámolást, bár a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint erre nem volt szükség. A fő kérdés, hogy vajon a magyar villamosenergia-hálózat állapota valóban nem igényel-e ilyen tiltást? Ezzel kapcsolatban Kiss Ernő kijelentette, hogy bár vannak olyan területek az országban, ahol a tiltás szükséges volt, általában a szakértők döntötték el, hol lehet csatlakozni a hálózathoz. Ezen döntések mögött azonban sokan politikai indíttatásokat látnak.

Ezen kívül a vállalati szektorban is nagy az igény a napelemes rendszerek iránt. Kiss Ernő szerint a vállalkozásoknak kifejezetten érdemes ezt kihasználniuk, különösen a magas villamosenergia-árak miatt. Ugyanakkor az akkumulátorok használata a háztartásokban továbbra is kihívást jelent, mivel jelenleg nem állnak rendelkezésre hatékony megoldások az áram tárolására.

Összességében a magyar napelemes piac jövője sok kérdést vet fel. A hálózat jelenlegi állapota és a kormányzati döntések következtében előállt helyzet csak tovább bonyolítja a helyzetet. Minden érdekelt félnek alaposan át kell gondolnia a következő lépéseket ahhoz, hogy biztosítsák a fenntartható és hatékony villamosenergia-termelést az elkövetkező években.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.