Fogynak a tavak Kínában

Évente húsz természetes tó szárad ki Kínában – hangzott el egy hétvégi környezetvédelmi fórumon a kelet-kínai Nankingban.

Az elsődleges okok között az éghajlatváltozást és az emberi beavatkozásokat nevezték meg a tavak helyzetéről rendezett országos szakmai fórumon. Elhangzott az is, hogy az élővizek minősége romlik, gondot jelent az üledék nagy mennyiségű halmozódása, csökken a vizes élőhelyek területe, és pusztulnak a vízi élőlények. Az ázsiai országban körülbelül 24 ezer természetes tó található, amelyek összesen 83 ezer négyzetkilométernyi területet fednek le. A szakemberek szerint fontos szerepük van, illetve lenne az ökológiai egyensúly fenntartásában, különösen az árvizek megelőzésében és a szárazság okozta károk csökkentésében. A tavak öngyógyító képessége nem elegendő ahhoz, hogy az emberi beavatkozások okozta károkat túléljék – állapították meg a vészharangot kongató szakemberek a találkozón, amelyen a 800 meghívott között jelen volt a vízforrások minisztériumának első számú vezetője is. Csen Lej kormányzati támogatást ígért a helyzet javítására.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.