Fokozódni fog a globális vízhiány

A globális vízháztartás átalakulása a nem túl távoli jövőben kihatással lesz a Föld minden társadalmára és ökoszisztémájára – figyelmeztettek a kutatók a Canadian Water Network nemzetközi konferenciáján. Jelenlegi előrejelzéseik szerint a vízhiány rövid időn belül jelentősen növekedni fog.

A kutatók becslései alapján a víz iránti kereslet egy generáción belül számos régióban negyven százalékkal is meghaladja majd a kínálatot. Ezáltal világszerte minden harmadik ember mindössze feleannyi vízhez jut majd csak hozzá, mint amennyi alapszükségleteihez elegendő lenne. Az elsősorban a mezőgazdaság és az energia-előállítás fokozódó igényei következtében jelentkező vízhiánnyal egyidőben az árvízi katasztrófák gyakorisága várhatóan nőni fog. A rizikóterületeken eddig “évszázados” eseményként besorolt árvizek, mint amilyenek legutóbb Pakisztánt és Ausztráliát sújtották, immáron húszévente fognak bekövetkezni. Egyes helyeken túl sok lesz a víz, máshol pedig túl kevés anélkül, hogy ezt előre meg tudnánk jósolni – foglalta össze a kilátásokat Zafar Adeel, az ENSZ vízügyi programjának vezetője.

A víz iránti szükséglet növekedésével megnő a vele kapcsolatos technológiák és szolgáltatások jelentősége. Jelenleg e piaci szegmenst 400 milliárd dollárra becsülik, 2020-ra azonban várhatóan már évi egybillió dollárt fog kitenni. Ez a globális építőipar egynegyedével egyenértékű, amely ma 4,5 billió dollár forgalmat bonyolít le.
A vízzel kapcsolatos tevékenységek sokrétűek: magukban foglalják a vízlelőhelyek felderítését, a vízkezelést, szűrést, fertőtlenítést, sótalanítást, az infrastruktúra és az elosztás javítását, az árvízkárok enyhítését, valamint a fogyasztói megtakarítást a háztartásokban, az iparban és a mezőgazdaságban.

A vízkrízis kezeléséhez szükséges legfontosabb technológiák már rendelkezésre állnak, azok fejlesztésénél sürgetőbb az alkalmazásukhoz szükséges politikai akarat megszerzése, ugyanis még a nemzetközi egyezmények sem érnek semmit helyi szintű tettek híján – magyarázta a Canadian Water Network vízügyi szakértője, Margaret Catley-Carlson a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. A fogyasztók gondolkodásmódjának változását a kutatók a “virtuális víz” feltüntetésének bevezetésétől várják, amely kimutatja egy termék előállítási-fogyasztási-hulladékkezelési körforgáasa során elhasznált vizet. Míg például egy laptop esetében ez az érték 1500 liter, egy farmernadrágnál 6000 liter, egy kiló búzánál 1000 liter, egy kiló csirkehúsnál 3000 liter, egy kiló marhahúsnál pedig több mint 15 000 liter. A “virtuális víz” globális kereskedelme már ma is meghaladja az évi 800 milliárd tonnát. Ez a Nílus vízhozamának tízszerese.

Ajánlott tartalom

Az ősi növényevő állatok kihalása megnövelte a tüzek keletkezését a füves területeken

Az ikonikus növényevő állatok, mint a gyapjas mamut, az óriás bivaly 50-60 ezer évvel ezelőtti kihalása világszerte drámai módon előidézte a tüzek terjedését a gyepes térségekben amerikai kutatók szerint.