Föld napja 2010: faültetés, nagytakarítás és túrázás vidéken

Faültetéssel, tavaszi nagytakarítással, túrákkal és számtalan más “zöld programmal” ünneplik országszerte április 22-én a Föld napját, melyet idén huszadik alkalommal rendeznek meg Magyarországon.

A legtöbb programot a csütörtökre eső világnapon szervezik, de sok esemény lesz közvetlenül a Föld napját megelőző és követő napokban, különösen az április 24-25-i hétvégén is.
Az ország több településén is rendeznek faültetést, így például Veresegyházán, Csopakon, Lajoskomáromban. Gödöllőn a település önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. képviselői, valamint helyi lakosok, civil szervezetek nem kevesebb, mint ezer facsemetét ültetnek el április 16. és 23. között a 3. számú főút mellé.

Szintén remek alkalmat ad a Föld napja a közös falutakarításokra, szemétgyűjtésre. Kesztyűt húznak többek között Madéfalván, Csopakon, Hajdúnánáson, Szadán, Letenyén, Tarjánban, Veresegyházán, Gyomaendrődön, Biatorbágyon, Kőszegen és Várpalotán. A Magyar Közút Kht. immár ötödik alkalommal országos szemétgyűjtési akciót is hirdetett a világnapra a közutak mentén, melyhez fotó-, rajz- és szlogenpályázat is kapcsolódott.
A legkülönfélébb túrák közül is válogathatnak a természetbarátok. A Tihanyi-félszigeten például természetvédelmi őrök vezetésével kereshetjük fel a kihelyezett madárodúkat, hogy kitisztítsuk őket és újakat helyezzünk ki. Végegyházán kalandtúrát szerveznek általános iskolásoknak, Egerben pedig kerékpártúrát családoknak. Salgótarjánban, Balatonalmádiban, a Töreki-tavaknál és Őrtilos-Szentmihályhegyen “klasszikus” kirándulásra invitálják a kimozdulni vágyókat.

Tatán április 22. és 24. között A múlt és a fenntartható jövő címmel egész rendezvénysorozattal ünneplik a Föld napját. Az ELTE, Tata városa, az agostyáni Természetes Életmód Alapítvány, a Zöld Sziget Kör, a Lábatlani Természetbarátok Egyesülete és a Gerecse Barlangkutató Egyesület szervezésében megvalósuló programok az ELTE Geológus Kertjében (“A múlt”) és az Agostyáni Ökofaluban (“A fenntartható jövő”) zajlanak majd.
Jakabszállás külterületén nem mindennapi térképet avatnak fel április 22-én: a Magyarország Botanikus Kert az ország 93 ezer négyzetméteres domborzati és vízrajzi makettje. A szervezők alapkőletétel helyett “alapfaültetést” tartanak.

Pécsett a Tettyén szerveznek nagyszabású Föld napi rendezvényt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében április 25-én, szombaton. A programok között szerepel az állatsimogatás, az ökopénztárca-készítés, a hulladékból való játékkészítés, de lesz “növénybölcsőde”, biotermék-kóstoló és -vásár, gólyafészek-készítés és barlangi kötéltechnikai bemutató is.
A debreceni Nagyerdőben lévő Békás-tónál már április 17-én, szombaton egész napos kerékpáros programokat szerveznek a Föld napja alkalmából. A bringás nap folyamán kiállítás, gyerekprogramok, kerékpáros KRESZ-totó, biciklis szerencsekerék, biciklis ügyességi pálya várja a kicsiket és nagyokat.
Nyíregyházán a Kossuth téren egész nap programok zajlanak majd a csütörtöki világnapon: lesz többek között biopiac, bringabörze és papírtégla-készítés.

Győrött a Városi Múzeumban képződött hulladékot – a festmények, szobrok csomagolásánál, szállításánál visszamaradt anyagokat, korábbi kiállítások plakátjait – hasznosítják majd újra a legkülönfélébb módokon: molinóból táskát, csomagolóanyagból nejlonbabát, plakátból tasakot készítenek ügyes kezű diákok és felnőttek a Föld napján.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.