Föld napja – Itt az idő a zöld fordulatra!

A környezeti igénytelenség és felelőtlenség időszaka után az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) bizakodó várakozással tekint a közeljövőbe, amely elhozhatja a régóta várt “zöld fordulatot”.

Optimizmusunkat egyrészről az támasztja alá, hogy egyre többen ismerik föl az ember és környezete közötti harmónia megteremtésének szükségét, másrészt pedig, hogy az elmúlt időszak sehova sem vezető szakpolitikai mentalitását leváltó, a természeti értékekért is felelősséget vállaló politikai erő kerülhet kormányzati helyzetbe.

Az elmúlt 8 évben a környezetvédelem ügye áldozatául esett a “szocialista”  mentalitásnak, a rövid távú gondolkodásnak, a máról holnapra tervezett élet filozófiájának. A zöld szaktárca az egymást követő balliberális–szocialista kormányok mostohagyermeke maradt; vezetői szintje pártkáderek lerakataként funkcionált, költségvetése pedig messze alulmúlta a többi minisztériumét. A Gyurcsány-korszak végóráit jól jellemzi, hogy a magyar környezetvédelem két nemzetközi botránnyal hívta fel magára a figyelmet: az erős légyszennyezettséggel jellemzett napok száma Budapesten már februárra (!) átlépte azt a határt, amelyet az Európai Unió egy teljes évre engedélyez, márciusban pedig a magyar “kvótamutyi” rengette meg az egész európai emissziókereskedelmi rendszert.

A politikai akarat hiányán túl a válságos gazdasági környezet sem kedvezett a környezettudatos szemlélet terjedésének. A napi megélhetési gondok elterelték a figyelmet az emberiség megmaradásának hosszú távú és kevésbé érzékelhető problémájáról, amelyet például a klímaszkeptikus összeesküvés-elméletek terjedése is jelez.      Napjainkban azonban egyre többen ismerik föl az ember és környezete közötti harmónia megteremtésének szükségességét, és azt a tényt, hogy a teremtett világ értékeinek megőrzése nemcsak kötelesség, hanem lehetőség is. Több fejlett ország példája bizonyítja, hogy a környezeti tudatosság növelése a gazdaságban új munkahelyeket teremt, segít az egészségmegőrzésben, és ezzel növeli az életszínvonalat.

Az országgyűlési választások eredménye arra a reményre is feljogosít, hogy az elmúlt időszak sehova sem vezető szakpolitikai mentalitását leváltó, a természeti értékekért világnézeti alapon is felelősséget érző politikai erő kerül kormányzati helyzetbe. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség – a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági társszervezeteként – üdvözöli továbbá, hogy a leváltott kormánypárt kivételével az összes leendő parlamenti erő nagy hangsúlyt fektetett választási programjában a zöld kérdésekre, és egyetért abban, hogy a környezetvédelem közös ügyünk – gondolkodjunk akár helyi, nemzeti, európai vagy globális közösségben. Itt az idő a változásra, itt az idő a zöld fordulatra!  Budapest, 2010. április 22.  Azbej Tristan IKSZ Zöld Munkacsoport vezető  Rétvári Bence IKSZ elnök, országgyűlési képviselő

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.