Föld napja – Megmenthető-e a Föld?

Megmenthető-e a Föld? Igen, ha a családtervezés emberi joga nem marad többé tabu téma. Tudta-e például, hogy 1 dollár családtervezésre költve 5-ször annyi széndioxid kibocsátást előz meg, mint szélenergiára költve?

A Föld napján a szokottnál is nagyobb figyelmet kapnak az úgynevezett globális problémák, és előtérbe kerül a bolygónk “megmentése”. Azonban a Föld nem szorul megmentésre. Már öt nagy kihalást túlélt (a legutóbbi, 65 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz kihalás a legismertebb), s pár millió év után újra gazdagon burjánzott rajta az élet. A hatodik nagy kihalást, amit az ember okoz, szintén pár másodperc alatt kiheveri (hiszen ha a Föld korát egy órának vesszük, egy millió év csak egy másodperc neki). Csak a civilizáció hanyatlik le, ahogy a Föld alkalmatlanná válik az emberi életre.  

 
Megmenthető-e a Föld? Igen, ha a családtervezés emberi joga nem marad többé tabu téma. Tudta-e például, hogy 1 dollár családtervezésre költve 5-ször annyi széndioxid kibocsátást előz meg, mint szélenergiára költve? Bizonyára látott már szép természetfilmeket David Attenborough rendezésében – de hallott-e már a “Hány ember élhet a Földön?” című filmjéről? Kultúránk meglehetősen tudatlan a népesedés és családtervezés alapvető fontosságát illetően. Ez civilizációnk öngyilkos vakfoltja, mert a jelenlegi évenkénti 80 milliós létszámnövekedés a környezeti romlás, a nyomor, az erőszak, számtalan hétköznapi problémánk legfőbb hajtóereje. Ideje ebben is felzárkózni Európához, s a szegény országokra fordított magyar összegekből támogatni az ENSZ Népesedés programját vagy a Családtervezési Világszövetséget. Mit tehet ön? Tájékozódjon a mindannyiunkat érintő globális problémákról, hiszen a Föld eltartó képességének és szépségének romlása, a klímaváltozás, a munkahelyeink elvándorlása, az élelmiszerárak emelkedése, a menekültáradat, a világjárványok, a terrorizmus nem tisztelik a határokat.

 

 

Segítséget nyújthat ebben az Oktatócsomag globalizáció kihívásaihoz, melyet a BOCS Alapítvány adaptált angolból magyarra. A kiadvány elsősorban gyakorló pedagógusoknak szól, de minden érdeklődőnek és fiatalokkal foglalkozó szakembernek ajánljuk.  Mindenkinek joga van a globalizáció kihívásaira felkészítő képzéshez! Bővebb információ: www.bocs.eu

 
Kiadó: BOCS Alapítvány

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.