Föld napja – Sikeres szemétgyűjtési akciót zárt a Magyar Közút

Csaknem ötvenezer önkéntes szemétszedő vett részt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. immár hagyományosnak számító országos szemétgyűjtési akcióján csütörtökön.

A Föld napja alkalmából tartott eseményen az önkéntesek az ország több száz pontján gyűjtötték a hulladékot az utak mentén. A Magyar Közút hatodik alkalommal szervezte meg országos akcióját az általa üzemeltetett harmincezer kilométeres közúthálózatnak és környezetének megtisztítására.
Az utak tisztításában segédkezők kesztyűt és fényvisszaverődő mellényt kaptak a társaságtól. A szemétszedéshez szakmai felügyeletet biztosítottak, illetve ahol erre szükség volt, ideiglenes forgalomkorlátozást is bevezettek – tájékoztatta közleményben az MTI-t Zsupponits Jenő, a Magyar Közút vezérigazgatója.

A Közút a felügyelete alá tartozó közúthálózaton évente mintegy százezer köbméternyi hulladékot gyűjt össze saját erejéből. Ez azonban nem elég, mert a szeméthegyek újratermelődnek – emiatt szemléletváltozásra is szükség van. A vezérigazgató kifejtette: a szemétgyűjtési akcióval céljuk az is, hogy a fiatalabb generációk figyelmét felhívják a természet megóvásának fontosságára.
A rendezvény az elmúlt három évben az ország egyik legtöbb önkéntest megmozgató környezetvédelmi mozgalmává nőtte ki magát. Sikerét bizonyítja az is, hogy a hat alkalommal összesen 225 ezer önkéntes csaknem 35 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött országszerte – ezzel tizenkét darab ötvenméteres úszómedencét lehetne megtölteni.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.