Föld napja: szemétgyűjtés, virágültetés, izzócsere és zöld programok országszerte

Önkéntes hulladékgyűjtéssel tisztultak meg az országos közúthálózat útjai, Budapesten, a Wekerletelepen élőknek energiatakarékos izzócsere-programot indítottak csütörtökön a Föld napja alkalmából.

A Gödör Klub egész napos, a Fővárosi Állat- és Növénykert pedig egész hetes zöld programokat szervezett, a szakminiszter környezetvédelmi díjakat adott át az idén negyvenedszer ünnepelt világnapon.

Csaknem ötvenezer önkéntes munkálkodott a harmincezer kilométeres közúthálózat megtisztulásán az ország több száz pontján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által idén hatodik alkalommal megrendezett szemétgyűjtési akció keretében.
Nógrád megyében idén a Rendőr-főkapitányság munkatársai is csatlakoztak a közútkezelő szemétszedési akciójához, és a 21-es főút környékét tisztították meg csütörtökön Salgótarján és Somoskőújfalu között. Az országos szemétgyűjtési akció apropóján valamennyi rendőrségi objektum környezetét is megtisztítják a rendőrök.
Hasonlóan lelkesen dolgoztak egész nap a fővárosi Kútvölgyi-Pető Intézet és környezetének megtisztításán és szebbé tételén az intézet óvodásai, dolgozói és a Pfizer Kft munkatársai. Rékassy Balázs, a kft. kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: kora délutánig két konténernyi – 120-150 zsáknyi – szemetet gyűjtöttek össze. A programban résztvevő 20-30 óvodásnak természetesen nem kellett a piszokkal foglalkozni: ők délelőtt virágot ültettek az intézmény elé.

A nap során energiatakarékos, környezetbarát izzóra cserélhették ingyenesen hagyományos, használt égőiket a Wekerletelep lakói az Europark bevásárlóközpontban. Emellett az érdeklődők az elektronikai és veszélyes hulladékok gyűjtéséről, kezeléséről illetve újrahasznosításáról is tájékozódhattak.
A szervezők ezzel is fel akarták hívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés jelentősége és a környezettudatos magatartás fontosságára. Ma már több mint hárommillió fényforrás-hulladékot gyűjtenek be évente – ez is jelzi, hogy jó úton halad az emberek szemléletváltása – mondta el a rendezvény alkalmából Kovács Béla, az Electro-Coord Magyarország világítástechnikai divízióvezetője.

A Fővárosi Állat-és Növénykert április 19-től 25-ig tartó Föld Fesztiválján már eddig is nagy az érdeklődés – mondta el Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője. Az óvodások és kisiskolások a számtalan önálló program mellett a 80 perc alatt a Föld körül elnevezésű játékon is részt vehetnek, amelynek során a különböző állomásokon játékos versenyek és feladatok segítségével tanulhatnak meg mind többet az állatokról és a természet védelmének fontosságáról.
A fővárosi Gödör Klub És mégis mozog a zöld elnevezésű programjával csatlakozott a Föld napi rendezvényekhez. Az érdeklődők részt vehettek többek között könyvlabirintus építésében, a parkban fát és virágpalántát ültettek. A az ÖkoTeregetés program keretében a megunt, de még használható ruhadarabokat cserélgették illetve gyűjtötték. Ki-ki kedvére cserélgethetett, a megmaradó ruhákat pedig alapítványokhoz juttatja el az intézmény.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a Föld napja alkalmából rendezett központi ünnepségen, Őriszentpéteren átadta a Pro Natura-díjat, amelyet öten vehettek át. Pro Natura emlékplakett kitüntetésben tízen részesültek, az arra érdemes természetvédelmi szakemberek közül pedig tizenketten miniszteri elismerő oklevelet kaptak.
Jakabszálláson egy új beruházást, Magyarország 1:1000 arányú domborzati és vízrajzi makettjének projektjét mutatták be. A Kis Magyarország Botanikus kert 9,3 hektáron fog felépülni, közel hétezer négyzetméter vízi élőhelyet létesítve a Homokhátság egyik legszárazabb területén, a Kiskunsági Nemzeti Park Bugac – Orgoványi Rétek – Bogárzó háromszögében. Az ország 3200 települését egy-egy növény fogja szimbolizálni, ezeket a következő két évben fogják elültetni.

A beruházás során 50.000 köbméter földmunka, 1200 köbméter kő és kavics, 22.000 négyzetméter geotextília, 8000 négyzetméter tófólia, 140.000 magonc facsemete, 12 kilométernyi új turistaút, 79.000 négyzetméter fűfelület, 10.000 darab vízinövény és nyolc darab kút készül majd el.
Örökbe fogadta a mellette lévő Gólya parkot a szolnoki Műszaki Szakközépiskola Gépipari Tagintézménye a Föld napja alkalmából. A diákok a különleges vállalás szerint a jövőben kiemelten figyelnek a közkedvelt parkra, azt rendszeresen gondozzák, takarítják – jelentette be a Tisza-parti város polgármestere. Szalay Ferenc elmondta: a város vezetése a Föld napja apropóján arra kérte az oktatási intézményeket, hogy közvetlen környezetüket a diákok takarítsák ki.

A Föld napja mozgalmat Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben. Az április 22-i világnapot ma szinte az egész Földön ünneplik. Számos esemény immár hagyományosan kapcsolódik ehhez a naphoz: a washingtoni Worldwatch Institute 1990 óta minden évben erre a napra adja ki éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel. A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői is gyakran erre a napra – vagy a legközelebbi hétvégére – teszik a felvonulás időpontját. Budapesten idén április 24-én, szombaton tartják a bringás demonstrációt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.