Föld órája – Kevesebben regisztráltak, de többen voltak a magyarországi eseményeken

Bár kevesebben regisztráltak az idei Föld órájára, jóval többen voltak a szombat esti eseményeken, nagyon sok önkéntes jelentkezett, és a médiaérdeklődés is sokkal nagyobb volt a korábbinál – összegezte a klímavédelmi akció hazai tapasztalatait Dakó Andrea, a szervező WWF Magyarország kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Dakó Andrea elmondása szerint a budai Várban megrendezett központi eseményen mintegy 3600-an voltak, de a Természetvédelmi Világalap (WWF) másik hivatalos programján, Szegeden is több százan gyűltek össze az eső ellenére. Az igazgató hozzátette: mivel még nem érkezett be minden adat a vidéki helyszínekről, összesített látogatottságról egyelőre nem tud beszámolni. Kiemelte, hogy idén a korábbinál sokkal több önkéntes jelentkezett a programok megszervezésére és lebonyolítására, ami a Föld órája növekvő ismertségét mutatja. Ugyancsak ezt látszik igazolni a fokozott médiaérdeklődés, a sajtómegjelenések növekvő száma – jegyezte meg.
Közlése szerint a ferihegyi repülőtér volt a világon az egyetlen légikikötő, amely csatlakozott az akcióhoz, és lekapcsolta a fényeket az egyik kifutópályán. “Ez kisebb csodának számít, és nemzetközi érdeklődést váltott ki” – mutatott rá.

A www.foldoraja.hu honlap a szombat esti esemény után is él, a tervek szerint olyan cikkek kerülnek majd fel rá, amelyek a klímaakció utóéletével foglalkoznak. “Körülbelül fél év múlva külön sorozatot tervezünk a most megtett klímafogadalmak megvalósulásáról. Ez nagyon fontos, hiszen a 60+ szlogennel éppen arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy nem elég egy órán át környezettudatosnak lenni” – mondta Dakó Andrea.
Egy magánkezdeményezésnek köszönhetően (www.arthurkulcsar.com) film is készül a Föld órája hazai eseményeiről. A WWF Föld órája (Earth Hour) elnevezésű globális akciója keretében szombat este fél kilenc és fél tíz között a világ 134 országának több ezer településén és vállalatánál, sokmillió háztartásban és számos híres épületen aludtak ki a fények a klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében. A 2007-ben Ausztráliából kiindult akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát. A szervező WWF idén a japán katasztrófára emlékezve egy perces csenddel kezdte az elsötétedés óráját. Magyarország negyedik éve vesz részt a nemzetközi éghajlatvédelmi akcióban. A végleges adatok szerint idén 3650 személy, 78 település és 294 intézmény, vállalat jelezte csatlakozását a www.foldoraja.hu honlapon.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.