Magyarországon is sikeres volt a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű akciója, a főváros nevezetességei mellett rekordszámú településen is kialudtak a fények.

Föld órája – Magyarországon is sikeres volt az akció

Magyarországon is sikeres volt a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű akciója, a főváros nevezetességei mellett rekordszámú településen is kialudtak a fények.

A szombat este 20 óra 30 perckor kezdődött egyórás energiatakarékossági akció célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás ügyére. A WWF Magyarország Föld órája rendezvényén a budai Várban Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettes és két színész: Kulka János, illetve Szabó Győző kapcsolta le a főváros fényeit pontban 20 óra 30-kor.

Budapest nevezetességei – többek között a vár, a Parlament, a hidak, a Vajdahunyad vára, a Nemzeti Múzeum, valamint a Hősök tere – egy órán át maradtak sötétben – fogalmaz a WWF magyar szervezetének közleménye.
A WWF Magyarország a Várban programokkal várta az érdeklődőket, a közös dobolás mellett tűzzsonglőr bemutató tette színesebbé az estét. A Föld órája alatt minden jelenlévő jelképes üzenetet írhatott a WWF kívánságfájára, hangsúlyozva ezzel a klímavédelem ügyének fontosságát.

Országszerte 142 település és 460 iskola, alapítvány, vendéglő, bank, magán- és nemzetközi cég jelezte, hogy lekapcsolja a világítását. Számos helyen külön Föld órája rendezvényt szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a környezet-tudatosságra. A vidéki városok közül olyan városok csatlakoztak az akcióhoz, mint Baja, Békéscsaba, Csongrád, Debrecen, Dombóvár, Dunaújváros, Gyöngyös, Győr, Hódmezővásárhely, Jászberény, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Pécs, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Sopron, Szarvas, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg.
A 2007-ben indult akció világszerte nagy részvétel mellett zajlott, és olyan híres épületek, építmények borultak sötétségbe, mint a sydneyi operaház, a világ legmagasabb épületeként ismert Burdzs Kalifa, a berlini Brandenburgi kapu vagy éppen a New York-i Empire State Building.

Ajánlott tartalom

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.