Föld órája – Már 53 magyar település csatlakozott

A világon eddig 2900 település jelezte, hogy részt vesz a Föld órája elnevezésű nemzetközi akcióban szombat este; Magyarországon 53 város és falu sötétül el egy órára.

Csáki Roland, a WWF Magyarország kommunikációs igazgatója csütörtök délután az MTI-nek elmondta, hogy messze meghaladja a várakozásokat a részvételi arány, idén világszerte legfeljebb ezer csatlakozó településsel számoltak.
A Természetvédelmi Világalap kezdeményezése Ausztráliából indult el 2007 márciusában, amikor Sydney épületeinek több mint fele elsötétült. Tavaly már több mint 100 millióan vettek részt világszerte az akcióban, amelynek célja felhívni a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire.

Szombat este 20 óra 30 perckor Budapesten, a Hősök terén Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Csáki Roland egy óriási kapcsolószerkezet segítségével együtt kapcsolja le a főváros díszkivilágítását.
Tatabányán a Turul emlékmű, Pécsett a Széchenyi tér és a Városháza, Debrecenben a Református Nagytemplom díszvilágítása és a szintén református Vörös Templom fényei alszanak ki.

A mozgalomhoz először csatlakozott idén a nyár fővárosa, Siófok, ahol az ország második legnagyobb rendezvényén részt vesz Paksi Zoltán, a WWF Magyarország elnöke is. A részt vevő iskolások és helyi lakosok a Víztoronynál gyülekeznek, ahol beszédek hangzanak el az akció és a környezettudatosság jelentőségéről, valamint a turisztikai térség környezetvédelmének fontosságáról, majd mécseseket osztanak szét az egybegyűltek között. A WWF-vezető és Gallusz Nikolett klímanagykövet közreműködésével lekapcsolják a város díszkivilágítását, és meggyújtják a mécseseket. A csatlakozó éttermekben és szállodákban gyertyafényes vacsorával várják a vendégeket.

Keszthelyen a város főutcája, a Kossuth utca és a Fő tér borul sötétségbe egy órára. A kivilágítatlan utcákban a Vajda János Gimnázium környezetvédő diákjai tartanak fáklyás felvonulást.

Székesfehérvár díszvilágítását is lekapcsolják; 71 fényvető sötétül el, s ezzel az akció ideje alatt húsz családi ház energiafogyasztását remélik megtakarítani.

Kihasználva az egyórás “sötétséget” csillagnézőbe várják az érdeklődőket a székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóba. A Föld órája idején a szokottnál élesebben figyelhetők majd meg a Hold kráterei, a Szaturnusz gyűrűi, sőt a nemzetközi űrállomás átvonulását is láthatják majd a megfigyelők.

Zsámbékon a híres műemlék romtemplom díszkivilágítását kapcsolják ki. Albertirsán felhívással fordultak a lakossághoz, hogy egy órára az otthonokat sötétítsék el, kifejezve egyetértésüket az ésszerűbb energiagazdálkodással.
Csömörön az önkormányzat kezelésében lévő művelődési házban az akcióra tekintettel előbb zárnak szombaton, a sportcsarnokban pedig a világítás kikapcsolása miatt egy órára felfüggesztik a foglalkozásokat.

Az 1100 lélekszámú Pilisszentlászlón nincs díszkivilágított épület, ám a helyi újságban mozgósították az embereket: otthonaikban oltsák le a lámpákat szombat este. Az itt élők többsége szívesen csatlakozik az akcióhoz, annál is inkább, mert a falu a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik és a természet védelme magától értetődő a napi életmenetben.
Pilisen már hagyományi vannak a környezet védelmének, külön civil klímakör működik a városban. Az önkormányzat felhívása értő fülekre talált, mert a boltokban megugrott a gyertyavásárlás, az emberek készülnek a szombat esti, villanyvilágítás nélküli órára.

Kevésbé környezetbarát gesztussal hökkentette meg az ELMŰ Herceghalom polgármesteri hivatalát. Az önkormányzat ki akarta kapcsoltatni szombat este egy órára a közvilágítást, ám az áramszolgáltató 300 ezer forintos kikapcsolási számla ellenébe vállalta volna a műveletet, amit az önkormányzat nem fogadott el. Így a közvilágítás marad, a templom és a közintézmények díszkivilágítása viszont szünetel.  A Zselici Tájvédelmi Körzetben, amely Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területe és a kontinens első Csillagos Égbolt Parkja lesz, éjszakai túrára várják az érdeklődőket.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Csillagászati Egyesület közös programjának résztvevői szakavatott vezetővel indulnak el a Kaposvárhoz közeli Kardosfától a Zselic belsejébe, ahol távol a lakott területektől olyan látvány tárul eléjük, amilyen nemcsak Magyarországon, de egész Európában is ritkán adatik meg.

Bonyhádon már péntek délben a Perczel Mór Közgazdasági Szakközépiskola kezdeményezésére mintegy négyszáz diák vonul majd transzparensekkel a Szentháromság tértől a városi művelődési központig. A felvonulással a Föld órája akcióban résztvevők számát kívánják gyarapítani. Az ökoiskola pénteken környezetvédelmi projektnapot is szervez , amelynek keretében tanulói tavaszi nagytakarítást végeznek a városközpontban, valamint természet- és környezetvédelmi előadások, vetélkedők lesznek. A völgységi városban szombat este az intézmények díszkivilágítását nem kapcsolják be.

wwf foldoraja

Ajánlott tartalom

A Coca-Cola vállalja, hogy karbonsemlegessé válik 2040-ig

Vállalást tett a Coca-Cola HBC AG, hogy 2040-ig a teljes értéklánca karbonsemlegessé válik - közölte a vállalat kedden.

Nincs hozzászólás

  1. Én is résztvettem benne: lekapcsoltam tv-t, lámpákat, egyedül a hűtő maradt bekapcsolva. A mirelitet nem olvasztom le emiatt 🙂
    Nameg aksiról ment a notebook, az szerintem belefér…

  2. Nálunk áramszünet volt a Fehérvári úton!:) Durva azt hittük hogy ez kötelező:)