Föld órája – Sötétbe borult a világ, még Japán is csatlakozott

A világ 134 országának több ezer településén aludtak ki a fények szombat este helyi idő szerint fél kilenckor a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája (Earth Hour) elnevezésű akciója keretében, a klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében.

Az utolsó helyszínek egyike Los Angeles volt, ahol a lakosok a korábbiakhoz képest rekordszámban csatlakoztak a világ legnagyobb független természetvédelmi szervezete felhívásához. Az Egyesült Államok nyugati partjának metropoliszában elsötétültek a nemzetközi repülőtér bejáratát jelző óriásoszlopok fényei, vagy a történelmi Queen Mary Hotel homlokzata. Szerte a világon sötétségbe borultak olyan ismert épületek, mint az Empire State Building, az Eiffel-torony, a Buckingham-palota, a Big Ben, a római Colosseum, a gízai piramisok, a sydney operaház, a Rio de Janeiro-i Krisztus szobor vagy a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa, amelyen 500 ezer égőt kapcsoltak le egy órára.   A 2007-ben Ausztráliából kiindult akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát. Az akció szervezője, a WWF, idén a japán katasztrófára emlékezve egy perces csenddel kezdte az elsötétedés óráját.

Japánban – a kezdeményezésről tudomást szerezvén – a katasztrófa által érintett terület egyik fogadója úgy döntött, csatlakozik a Föld órájához, válaszolva a világ együttérző gesztusára. Bár a csatlakozás szimbolikus, hisz nincs áram a területen, mégis otthonukat és családjukat elvesztett emberek csoportjai töltötték együtt a fogadóban a Földnek szentelt órát, így kapcsolódva a világhoz – tájékoztatta az MTI-t Antal Alexa, a WWF egyik magyarországi illetékese.
Magyarország negyedik éve vesz részt a nemzetközi éghajlatvédelmi akcióban: idén mintegy 3 ezer személy, több mint 70 település és 250-et meghaladó intézmény, vállalat jelezte részvételét a www.foldoraja.hu honlapon. Híres épületek, építmények és helyszínek is sötétségbe borultak, mint például a Lánchíd, a Parlament, a Duna korzó, a New York Palota, a Nemzeti Színház, az egri székesegyház, a kecskeméti Cifra Palota, a siófoki Víztorony és a kaposvári Nagyboldogasszony Székesegyház. A ferihegyi repülőtér egyik kifutópályáját is elsötétítették.

Országszerte számos rendezvényt is tartottak a Föld órájához kapcsolódóan; a szervező WWF a budai Várban és Szegeden ünnepelt. A budai Várban a WWF a fenntarthatóság jegyében jelnyelvi tolmáccsal tette a rendezvényt még többek számára élvezhetővé. A vendégek, Varga Líviusz, a Quimby frontembere, Gaál Noémi televíziós személyiség, Mika János professzor, a Külügyminisztérium, az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös Kapcsold ki! kampányának klímanagykövete a WWF-fel együtt kapcsolták le a fényeket. A 60 perc sötétséget fényfestők tették még érdekesebbé. A csongrádi megyeszékhelyen, Európa keleti felének legzöldebb felsőoktatási intézménye, a Szegedi Tudományegyetem szervezésében a József Attila Tanulmányi és Információs Központ volt a Föld órája kampány központi helyszíne. Ez alkalomból ide érkezett WWF klímabusza, s egy áramtermelő kerékpár segítségével bárki kipróbálhatta, mennyi energia szükséges háztartási eszközeink működtetéséhez. A fények lekapcsolása után pedig több száz, kezében gyertyát tartó résztvevő állt egymás mellé úgy, hogy tükörképük az épület üvegtetején a 60-as számot jelenítse meg.

A szervezők kérésnek megfelelően sokan írták le környezetvédelemmel kapcsolatos vállalásaikat is. Volt aki arra tett ígéretet, hogy takarékoskodni fog az árammal és vízzel, a bevásárláshoz otthonról visz zacskót, s akadt olyan, aki azt határozta el, hogy szülei autója helyett ezentúl ha csak teheti, kerékpárral megy iskolába.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.