Földalatti folyót fedeztek fel az Amazonas alatt

Földalatti folyót fedeztek fel brazil tudósok az Amazonas alatt 4 ezer méter mélységben. A tájékoztatás szerint a víz a világ leghosszabb folyamához hasonlóan szintén nyugati irányból kelet felé folyik.

A felfedezés révén a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az amazóniai térségnek két vízáramlási rendszere van: a felszínen lévő vízelvezető, az Amazonas és a mélyen fekvő üledékes rétegeken áthatoló földalatti áramlás, a Hamza névre keresztelt folyó. A tudósok szerint a földalatti folyam vize nagyon mélyen ömlik a tengerbe és elképzelhető, hogy emiatt olyan alacsony a tenger sótartalma az amazonasi torkolatvidéken. Brazíliában 12 vízgyűjtő medence van, amelyekben a Föld édesvíz-készletének csaknem 13 százaléka tárolódik.

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.