Földalatti folyót fedeztek fel az Amazonas alatt

Földalatti folyót fedeztek fel brazil tudósok az Amazonas alatt 4 ezer méter mélységben. A tájékoztatás szerint a víz a világ leghosszabb folyamához hasonlóan szintén nyugati irányból kelet felé folyik.

A felfedezés révén a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az amazóniai térségnek két vízáramlási rendszere van: a felszínen lévő vízelvezető, az Amazonas és a mélyen fekvő üledékes rétegeken áthatoló földalatti áramlás, a Hamza névre keresztelt folyó. A tudósok szerint a földalatti folyam vize nagyon mélyen ömlik a tengerbe és elképzelhető, hogy emiatt olyan alacsony a tenger sótartalma az amazonasi torkolatvidéken. Brazíliában 12 vízgyűjtő medence van, amelyekben a Föld édesvíz-készletének csaknem 13 százaléka tárolódik.

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

MEKH: március közepén 45 százalékos volt a földgáztárolók töltöttsége

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége március 15-én 2,86 milliárd köbméter volt, ami a teljes befogadókapacitás 45,23 százaléka és 1,6 milliárd köbméterrel több az egy évvel korábbinál - közölte a MEKH pénteken az MTI-vel.