Földrengés, cunami – Globálisan (videó)

A 2011. március 11-én történt, és azóta is tartó katasztrófa sajnos megköveteli, hogy ne csak lokálisan, Japánban, hanem globális szinten is felmérjük a károkat. A gazdaságban már az eset első napján is érezhető volt egy kis megingás, a nukleáris válság pedig továbbra is tisztázatlannak tűnik.

Gazdaság

Megdöbbentő a Japán észak-nyugati partvonalain történt pusztítás, és hihetetlen, hogy az ország felkészültsége ellenére hányan vesztették életüket a katasztrófában. Habár a fizikai károk javarészt nem Japán ipari központjában történtek, a közeljövőben jelentős makroökonómiai hatást jósolnak.

A katasztrófával kapcsolatban az a legelbizonytalanítóbb, hogy az elektromos áram kapacitás 10%-át néhány hónapig mellőzniük kell, egészen addig, ameddig az olaj-és gázerőművek hatékonyságát fokozni nem tudják.

Jó vagy éppen nem jó hír az, hogy egy ideje Japán nem állt a globális, és az ázsiai gazdaság középpontjában. Ez azt jelenti, hogy a japán fejlődés visszaesése kisebb hatással lesz a világgazdaság alakulására.

Az autó- és acéliparra azonban annál nagyobb hatással lesz. Az autók, telekommunikációs eszközök, és elektronikai cikkek piacán alacsonyabb kínálat várható főleg az Egyesült Államokban, és Európában.

A katasztrófa Európára gyakorolt gazdasági hatása valószínűleg csekély lesz. Japán főleg Amerikában jelentős az export cikkek terén. A legnagyobb japán termékeket importáló európai országok: Németország, Franciaország, és Nagy-Britannia.

A pénzügyi pánik kitörését megelőzve, a Bank of Japan már is 250 milliárd dollárt fektetett a gazdaság helyreállításába.

Egészség

A szombati robbanást követően Fukushima környékéről 170 ezer embert telepítettek ki. A hatóságok szerint a sugárzás nagyon alacsony.

Egy tanulmány, mely összehasonlította a japán esetet a Csernobilban történtekkel, azt mondja, nem kell aggódni egy hasonló kaliberű esemény miatt.

Amint észlelték a földrengést, az erőművet leállították, a robbanást pedig nem radioaktív anyagok koncentrációja okozta, hanem hidrogén és levegő elegye. A környező területekről időben kitelepítették a lakosokat, és sugárbetegség elleni jód tablettákat osztanak mindenkinek. Emellett mielőtt valaki belépne a menekült táborba, kézi sugárdetektorral ellenőrzik.

Az egyik legfontosabb teendő- amit Csernobilban nem tettek meg- az, hogy a környék élelmiszer és húskészletét ne továbbítsák, ne kerüljön felhasználásra, hiszen azok több ezreket fertőzhetnek meg.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.