Földrengésveszélyes földhő-energiatermelés

A dél-kaliforniai Salton Sea geotermikus mező körüli földrengés-elemzések kimutatták, hogy kapcsolat van a térség szeizmikus aktivitása és a földhő-energiatermelés között, amelynek során vizet ki- és beszivattyúznak a földből egy földalatti víztartályba

„Kimutattuk, hogy a Salton Sea körzetében bekövetkezett földrengések összefüggnek a talajból energiatermelésre kiszivattyúzott víz, és visszaáramoltatott víz tömegével” – jelentette ki Emily Brodsky, a Santa Cruz-i kaliforniai egyetem (UCSS) geofizikusa, akinek tanulmányát a Science közölte. A kutató szerint e megfigyelések nyomán a jövőben előreláthatók lehetnek az emberi tevékenység által okozott földrengések, írja az energiacentrum.com.

Brodsky és társszerzője Lia Lajoie tanulmányozta a 1981 és 2012 közötti térségbeli földrengések időpontjait és összevetette a geotermikus létesítmény termelési dátumaival, beleértve a víz ki- és beszivattyúzásainak időpontjait.

A hőerőmű „flash-team” típusú üzem, amely meleg vizet szivattyúz ki a földből, sűrített gőzzé alakítja, hogy működtesse a turbinákat és aztán a lehető legtöbbet ki is nyomja. Mindazonáltal a párolgás miatt a kinyomott víz kevesebb, mint a felszívott mennyiség.

A kutatás megállapította, hogy 1986 előtt, amikor kisebb volt a földhő-energiatermelés, kevesebb volt a térségben a földrengés, mint később. A 30 éves megfigyelési időszak alatt a legnagyobb erősségű földmozgás a Richter-skála szerint 5,1 erősségű volt. Ezzel szemben a közeli, Csendes-óceáni Szent András-árok már 8-as erősségű földrengés epicentruma is volt. Ez azonban elég nyugtalanító, mert a geotermikus mező éppen ez utóbbi déli pereménél húzódik.

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.