Földrengésveszélyes földhő-energiatermelés

A dél-kaliforniai Salton Sea geotermikus mező körüli földrengés-elemzések kimutatták, hogy kapcsolat van a térség szeizmikus aktivitása és a földhő-energiatermelés között, amelynek során vizet ki- és beszivattyúznak a földből egy földalatti víztartályba

„Kimutattuk, hogy a Salton Sea körzetében bekövetkezett földrengések összefüggnek a talajból energiatermelésre kiszivattyúzott víz, és visszaáramoltatott víz tömegével” – jelentette ki Emily Brodsky, a Santa Cruz-i kaliforniai egyetem (UCSS) geofizikusa, akinek tanulmányát a Science közölte. A kutató szerint e megfigyelések nyomán a jövőben előreláthatók lehetnek az emberi tevékenység által okozott földrengések, írja az energiacentrum.com.

Brodsky és társszerzője Lia Lajoie tanulmányozta a 1981 és 2012 közötti térségbeli földrengések időpontjait és összevetette a geotermikus létesítmény termelési dátumaival, beleértve a víz ki- és beszivattyúzásainak időpontjait.

A hőerőmű „flash-team” típusú üzem, amely meleg vizet szivattyúz ki a földből, sűrített gőzzé alakítja, hogy működtesse a turbinákat és aztán a lehető legtöbbet ki is nyomja. Mindazonáltal a párolgás miatt a kinyomott víz kevesebb, mint a felszívott mennyiség.

A kutatás megállapította, hogy 1986 előtt, amikor kisebb volt a földhő-energiatermelés, kevesebb volt a térségben a földrengés, mint később. A 30 éves megfigyelési időszak alatt a legnagyobb erősségű földmozgás a Richter-skála szerint 5,1 erősségű volt. Ezzel szemben a közeli, Csendes-óceáni Szent András-árok már 8-as erősségű földrengés epicentruma is volt. Ez azonban elég nyugtalanító, mert a geotermikus mező éppen ez utóbbi déli pereménél húzódik.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.