Földtani értékeket mutatnak be a magyar-szlovák geoparkban

A szlovák-magyar területen húzódó Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozik az Európai Geoparkok Hetéhez, és rendezvényeivel a földtudományi értékek megőrzésére kívánja felhívni a figyelmet.

Koruhely Tamás, a Nógrádi Geopark Nonprofit Kft. vezetője kedden elmondta az MTI-nek, hogy Európa geoparkjai minden nyáron megrendezik éves fesztiváljukat a térségek népszerűsítésére. Ehhez csatlakozik a 63 magyarországi és 28 szlovákiai települést érintő Novohrad-Nógrád Geopark, amely márciusban nyert tagságot az európai geoparkok közösségébe, majd áprilisban vált a globális hálózat tagjává.

A geopark azon alapul, hogy a földtudományi, természeti, kulturális és történelmi örökség felfedezése és bemutatása nyújtja a turizmus és a gazdaság fejlesztésének új irányát a térségekben. Erről lesz szó a szerdai beszélgetésen Salgótarjánban, majd csütörtökön Szécsényben. Mindkét helyszínen bemutatják a határon átnyúló terület értékeiről forgatott filmet is.
Csütörtökön a szlovákiai Fülek várában zajlik az Ősi világ határok nélkül című program, ennek keretében előadást, vetélkedőt és kiállítás-megnyitót szerveznek. A program Ipolytarnócon folytatódik az Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, ahol a résztvevők látványos kísérletekkel tarkított műsort láthatnak a vulkánokról, és foglalkoznak az izlandi vulkánkitörésekkel is.

Pénteken és szombaton vezetett túrákon kereshetik fel az érdeklődők a geoparki helyszínek közül Somoskő és Salgó várát, Salgóbányát, Eresztvényt és az ipolytarnóci geológiai tanösvényt.
Koruhely Tamás közölte, hogy júniusban Füleken, Ipolytarnócon, Salgótarjánban, Szécsényben és Bátonyterenyén nyitnak meg vándorkiállítást a Mindennapi útjaink és a Kis lépések Földünk jövőjéért című tabló- és plakátkészítési verseny munkáiból.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.