Földünk egyik legnagyobb csodája, a geotermikus energia – videó

A “geotermikus” kifejezés görög eredetű, jelentése: földi hő vagyis a Föld belső hőjéből származó energia.

A geotermikus források felfedezése egészen a római időkig nyúlik vissza. Legelőször a termálvizet alkalmazták, elsősorban gyógyászati célokra. A 19. században a technika fejlődésével lehetővé vált a felszín alatt rejlő termikus erőforrások felfedezése és feltárása.  Az elektromos energia termelése 1904-ben indult meg. Napjainkban a geotermikus energiát leginkább villamosenergia termelésre és hőellátásra használják. Az EU országai közül Olaszország áll az élen a geotermikus energia segítségével történő villamosenergia- és hőtermelésben. De hazánkban is adottak a lehetőségek.

Egyes statisztikák szerint Magyarország 70%-án feltárható valamilyen minőségű termálvíz. A geotermikus energia felhasználása kétféle módon történhet. Ezek egyike a felszín alatti termálvíz energiájának hasznosítása.

Ilyen termálvízből származó geotermikus energiával fűti Veresegyház a közintézményeit, összesen 34 épületet. Ám a földhő energiájának hasznosítása történhet víz felhasználása nélkül is.

Az elterjedtebb, víz nélküli geotermikus energiahasznosítást, sekély energiahasznosításnak hívják. Ebben az esetben csak 100-200 méter mélyre fúrnak le egy lyukat, és elhelyeznek benne egy csőkígyót, hőcserélőt. Amit ki tudnak termelni energia még alacsony hőmérsékletű. Ezt egy hőszavattyúval már fel tudják melegíteni olyan hőmérsékletűre, ami már használható.

Ilyen technológiára épül a nemrégiben átadott Pannon Ház fűtési rendszere is. Magyarországon a hőszivattyúk megjelenése kezdeti stádiumban van, azonban egyre több beruházásnál mérlegelik a szakemberek alkalmazhatóságát.
[media id=36 width=600 height=420] a

Ajánlott tartalom

Stratégiai nyersanyagokról szóló egyetértési megállapodást kötött Szerbia és az Európai Unió

A stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött pénteken Belgrádban Szerbia és az Európai Unió.