Folyamatok ellenőrzése a biogáz berendezésekben

A németországi ttz Bremerhaven cég több német kutatói intézménnyel kooperációban egy olyan kutatási projektben dolgozik, mely egy gyorsteszt kidolgozását célozta meg a biogáz-berendezésben a mikrobiológiai állapot értékelésére.

Ismeretes, a biogáz-berendezésekben a megfelelő hatékonysághoz hozzátartozik a benne zajló folyamatok ellenőrzése, pontosabban arról képet kapni, hogy a mikroorganizmusok az adott pillanatokban milyen tevékenységi állapotban vannak, írja az agroinform.com. Ismeretes, a szerves anyagok anaerob bomlásakor, ill. a biomassza zárt térben való elgázosításakor (erjesztés, rothasztás) mikroorganizmusok (=baktériumok) közreműködésével fejlődik a gáz (biogáz).  A biogáz előállítása során alapvetően két lépésben történik a lebontás. Első lépésben a savas erjedés során a komplex szerves anyagokat a mikroorganizmusok egyszerű szerves savakká bontják le, majd a második lépésben további baktériumcsoport ezeket az anyagokat szén-dioxiddá, metánná és egyéb gázokká bontja le. A bontás folyamataiban tehát a mikroorganizmusok összetétele, populációnagysága, aktivitása meghatározó, ezért ezeket a jellemzőket az erjesztési folyamat során igen fontos figyelemmel kísérni. A németországi ttz Bremerhaven cég több német kutatói intézménnyel kooperációban egy olyan kutatási projektben dolgozik, mely egy gyorsteszt kidolgozását célozta meg a biogáz-berendezésben a mikrobiológiai állapot értékelésére. Abból indultak ki, hogy a biogáz termelődési folyamatának stabilizálására és a gazdaságosság növelésére csak akkor van lehetőség, ha a berendezésekben a mindenkori ellenőrizhetőség tökéletesen megoldott. A biogáz-berendezésekben ugyanis a fermentációs folyamatok gyakran instabillá válhatnak, ami a gáztermelés leállásával járhat együtt. Másrészt az üzemeknek az is elemi érdeke, hogy a mikroorganizmusok kedvezőtlen összetételére minél korábban felfigyeljenek. „CH4MicroSense” néven egy olyan molekulárbiológiai gyorsteszt kidolgozása a cél, mely folyamatosan tájékoztatást ad a mikrobiológiai összetételben bekövetkező változásokról: A ttc Bremerhaven irányítása mellett a CH4MicroSense módszer kifejlesztésére és tökéletesítésére optikai, elektromos és molekulárbiológiai módszereket is kipróbáltak. A kifejlesztés alatt álló szenzorral a biogáz-üzemekben a folyamatban lévő fermentáció állapotára és a mikroorganizmusok populációsűrűségére, de akár azok vitalitásának mértékére is bármikor következtetni lehet.

Németországban a takarmánytermesztésben komoly eredményeket sikerült elérni, ugyanakkor számos „tejtermelő régióban” a tejtermelési teljesítmények növelésével az elmúlt években a tejelő tehénállományok száma csökkent. Következésképpen a megtermelt takarmánynak egy – felszabadult – részét már nem igényli a tehéntartás, azt más vonalon érdemes hasznosítani. Erre kiváló felhasználási területet jelentenek a biogáz-létesítmények, melyek utántermeszthető növényekből mind többet igényelnek. Pillanatnyilag a silókukorica a legmegfelelőbb energianövény a biogáz-termeléshez, de ezt nem kell mindig a szántóföldek rovására megtenni, hiszen a zöldterületekről, gyepterületekről származó biomassza (főleg a fűfélék) is megteszi.

Ajánlott tartalom

Áramot termel és árnyékot ad: miért választják egyre többen a napelemes parkolótetőket?

Még közel sem olyan sok tetőn jelentek meg napelemek itthon, mint tőlünk nyugatabbra, de máris itt egy másik remek lehetőség. Napelem ugyanis máshová is kerülhet, mint családi házak vagy középületek tetejére.