Folyamatosan dorgál a szerényebb fogyasztásért – QStarz Eco Star GPS-es sofőrsegéd

Sok mai autó pontozza a sofőr vezetési stílusát, a QStarz Eco Star korábbiakba is berakható, hogy segítségével fogyasztást csökkenthessünk.

Manapság minden és mindenki a takarékos vezetés felé tereli az autósokat. Nem csupán azért, mert az üzemanyagok drágák − hiszen nem is olyan nagyon drágák, mint voltak mondjuk 2,5 évvel ezelőtt, hanem azért is mert emissziót is csökkenteni kell illik, ha már az egész iparág abba az irányba megy. S bizony e gondolatmenet alapján hasznos minden egyes olyan kütyü, amellyel jelenlegi autónk fogyasztásából faraghatunk egy keveset. Ugyanakkor persze egyben meg is mosolyoghatjuk őket, hiszen a játszma úgyis fejben kell eldőljön. Azonban vegyük észre, ártani biztosan nem árt, ha valós időben, vezetés közben azonnal kapunk egy-egy értesítést, ha pazarlóan vezetnénk. Legyen csak egy túl dinamikus gyorsítás, netán egy gyorshajtás vagy egy intenzív fékezés. Mert az is pazarló ám, hiszen minek nyomtuk annyira a gázt, hogy aztán nagyot kelljen fékezni. Persze a gyakorlat más, mint az elmélet, nem mindig látható az, hogy mikor kell majd megállni, de törekedni azért lehet arra, hogy megjósoljuk, miként alakul előttünk a forgalom, miként vezethetünk a lehető legtakarékosabban.

A takarékos vezetés elsajátításában természetesen a legnagyobb segítség egy ezt célzó vezetéstechnikai kurzus lehet, de vannak egyéb eszközök is. Például a GPS-es, OBD-csatlakozós, biztosítói adatbázissal is összekapcsolt, s a vezetési szokás szerint akár casco-kedvezményt is adó Vemoco nevű rendszer, s itt az Eco Star, ami elsősorban azok számára lehet megnyerő, akik külön kijelzőn, már vezetés közben is folyamatosan és szívesen vennék az észrevételeket, hogy épp mit tehetnének jobban, takarékosabban, ugyanakkor nem szeretnék, ha mozgásuk, autójuk pozíciója folyamatosan nyomon követhető lenne, s rögzítődne. Utóbbi persze sokaknak hasznos lehet, de valljuk be, a Vemoco menetnaplót azért nem készít, s lopásvédelem szempontjából sem túl komoly az OBD-re csatlakozó, tehát a lehető legkönnyebben elérhető és eltávolítható eszköz.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.